Hoe vind je als starter in deze uitdagende woningmarkt je weg naar een eigen huis?


Woonspiratie / vrijdag, januari 19th, 2024

Naast het delen van nuttige tips en tricks over de benodigde regelingen en voorbereidingen, willen we je ook graag begeleiden bij de uitdaging om überhaupt tot de aankoop van een woning te komen in deze moeilijke markt, vooral als starter.

Wat is het verschil tussen nu en een aantal jaren geleden?

Drie bepalende factoren spelen hierin een rol. Een aantal jaar geleden was het voor starters nog relatief gemakkelijk om, na het verkrijgen van een vast contract, samen met een partner een woning te kopen. Dit is echter veranderd. Starters tussen de 20 en 30 jaar wonen vaak noodgedwongen thuis of huren, vanwege de moeilijkheid om een woning te kopen. Dit wordt hoofdzakelijk beïnvloed door een combinatie van drie bekende factoren:

  • Een resterende studieschuld, vaak opgebouwd door zelf financiering van de studie.
  • Een beperkte financiële speelruimte, mede door de studieschuld, terwijl de huizenprijzen aanzienlijk zijn gestegen.
  • Een flexibele baan, wat niet in goede aarde valt bij banken.

Daarnaast spelen de aangescherpte hypotheekregels een belangrijke rol. Als starter kun je minder lenen ten opzichte van je flexibele inkomen, waardoor je meer eigen geld moet inbrengen bij de aankoop van een woning. Een eventuele studieschuld beperkt bovendien het bedrag dat je kunt lenen. Hoewel een studieschuld niet als BKR-registratie wordt beschouwd, wordt er wel rekening gehouden met het maandelijkse aflossingsbedrag. 

Tips om als starter een huis te kopen

Om je te helpen je droomhuis toch te kunnen verwerven, geven we je drie tips:

Tip 1: Zorg voor een ruime financiële buffer

Bij het kopen van een huis komen altijd extra kosten kijken, zoals makelaarskosten, notariskosten en hypotheek afsluitkosten. Deze kosten kunnen niet worden opgenomen in je hypotheekbedrag en dien je zelf te betalen. Zorg ook voor een financiële buffer voor onverwachte uitgaven die zich kunnen voordoen nadat je een huis hebt gekocht. Heb je een makelaar Groningen nodig?

Tip 2: Raadpleeg een financieel adviseur

Voordat je op zoek gaat naar je droomhuis, is het raadzaam om een financieel adviseur te raadplegen. Deze professional brengt je financiële situatie in kaart en helpt je bepalen wat een gunstig hypotheekbedrag is, rekening houdend met je maandelijkse uitgaven en mogelijke veranderingen in je leven.

Tip 3: Bedenk een unieke aankoopstrategie

Nu je weet wat je financiële ruimte is, kun je je verdiepen in woningen binnen je budget. Bedenk een unieke aankoopstrategie, zoals het inschakelen van een aankoopmakelaar, bieden zonder financieringsvoorbehoud, of het kiezen van een opknapbeurt. Creatieve oplossingen, zoals het aanbieden van extra’s aan de verkopers, kunnen ook effectief zijn. Denk buiten de gebaande paden en vraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *