Welke soorten airco’s voor in huis zijn er?


Woonspiratie / donderdag, juli 28th, 2022

Wanneer de temperaturen omhoog gaan is het heerlijk om het huis koel te kunnen houden. Je kunt tenslotte maar moeilijk slapen in een kamer van dertig graden. Je huis koel houden kan je doen met de hulp van een airco. Er bestaan vele soorten airco’s voor in huis. Denk bijvoorbeeld aan de split-airco, de multisplit-airco of de mobiele airco´s. Wil jij graag de juiste airco kiezen uit al deze verschillende soorten airco’s? Er een vinden die geschikt is voor jouw huis en voldoet aan jouw wensen? Lees dan vooral verder!

De split-airco

Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende soorten airco’s. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat is een split-airco en wat zijn de voordelen hiervan?
Een split-airco is een airco die verbonden staat aan een buiten- en binnenunit. Deze twee staan verbonden met koelleidingen en hier haalt de airco zijn frisse lucht vandaan. Een groot voordeel aan de split-airco is dat je hem overal in huis kan laten installeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plafond, op de vloer of aan een muur. Ben jij aan het renoveren? Dan kan je tijdens je renovatie de airco ook installeren in de wand of in een verlaagd plafond. De buitenunit worden vaak geïnstalleerd in de tuin of op een plat dak. Mocht je het willen, dan is het ook mogelijk om ze aan de buitenmuur of op een schuin dak te plaatsen met behulp van speciaal daarvoor bestemde haken.

De multisplit-airco

De multisplit-airco is hetzelfde concept als de split-airco, maar kan aan meerdere binnenunits gekoppelt worden. Met een multisplit-airco kan je dus de airco van de slaapkamers, de keuken en bijvoorbeeld de gang koppelen aan één buitenunit. Bij sommige merken van multisplit-airco´s kan je tot wel acht airco´s aankoppelen. Sommige airco´s kunnen zowel verkoelen als een kamer verwarmen. Mocht je sommige kamers willen verwarmen en andere verkoelen, dan is het afgeraden om voor een multisplit-airco te kiezen. De airco´s die gekoppeld staan aan jouw multisplit-airco kunnen namelijk alleen in een functie staan.

Mobiele airco’s

Zoek je naar een verplaatsbare airco? Dan is een mobiele airco misschien iets voor jou. Deze mobiele airco´s zijn gemakkelijk om in overdag de woonkamer mee te verkoelen en ‘s avonds de slaapkamer. Een nadeel van een mobiele airco is dat ze herrie kunnen maken. Mocht je dit niet willen, dan kan je ook voor een mobiele split-airco kiezen. Helaas moet deze dan verbonden staan via leidingen met een buitenunit. Hierdoor is een mobiele split-airco helaas niet meer zo mobiel. Sommige airco´s moeten ook verbonden staan met een tunnel uit het raam en deze laten veel warme lucht binnen. Wat het afkoelen van een kamer alleen maar langer laat duren.

Ik hoop je in deze blog je wat geïnformeerd te hebben over de verschillende aircosystemen. Hopelijk is de keuze nu iets makkelijker tussen al die verschillende soorten airco’s voor in huis. zodat jij je hoofd alle tijde koel kan houden.

Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *