Verduurzamen met een sedumdak – hoe werkt dat?


Duurzaam Wonen / maandag, mei 9th, 2022

Op zoek naar een sedumdak?

Ben je op zoek naar een betrouwbaar bedrijf om een sedumdak aan te schaffen? Dan is NatureGreen een geschikte kandidaat. Ze zijn een jong en innovatief bedrijf wat als missie heeft om de grijze daken van Nederland om te toveren tot duurzame, groene daken. Wist je namelijk dat een sedumdak de gemakkelijkste manier is om je huis te verduurzamen? Het dak versterkt de lokale biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken, verlaagt de omgevingstemperatuur en kan veel regenwater opslaan. Daardoor dragen de sedumdaken bij aan een klimaatbestendigere omgeving. Ze zien er dus niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens ontzettend praktisch.

Subsidiemogelijkheden

Wist je dat het mogelijk is om subsidie te ontvangen wanneer je een sedumdak aanlegt? Hierdoor wordt het dak nog voordeliger. Veel gemeenten, waterschappen en provincies willen maatregelen die bijdragen aan klimaatbestendigheid stimuleren. Een groen dak is hier een mooi voorbeeld van. Door inwoners tegemoet te komen met een deel van de kosten (in sommige gemeenten zelfs wel tot 50%), zorgen de semi-overheden er zo voor dat ja makkelijker je dak vergroenen kunt in Nederland. Hierdoor zijn de gemeenten beter bestand tegen klimaatverandering, wat zorgt voor minder overlast. De hoogte en voorwaarden van de subsidies verschillen erg per gemeente. Daarom is het belangrijk om deze van te voren te checken.

Lees ook hier tips om de energierekening omlaag te krijgen.

Lichtgewicht sedummat

Een voorbeeld van een sedumdak wat je kunt laten leggen is een lichtgewicht sedummat. Dit is een groendaksysteem wat is opgebouwd uit verschillende lagen, maar minder waterbergende capaciteit heeft dan een standaard sedummat. Daardoor is de mat niet zo zwaar en geschikt voor daken met een lagere draagkracht. Niet elk dak kan namelijk hetzelfde gewicht aan. Wanneer je een sedumdak gaat aanleggen, moet je dan ook altijd eerst kijken wat de draagkracht is. Deze informatie kun je vaak terugvinden in de bouwtekeningen en heeft te maken met de dikte van de muren, de steunbalken en het bouwjaar. Een te zwaar sedumdak kan zorgen voor lekkage of andere schade. Kies daarom altijd voor een veilige optie, zoals een lichtgewicht sedummat.

De keuze voor een sedumdak

Bij NatureGreen verkopen ze verschillende groendaksystemen, waaronder lichtgewicht en standaard sedummatten. Weet je niet zeker welk systeem het beste bij je situatie past? Neem dan eens contact op met hun klantenservice. Zij helpen je graag verder en je kunt er terecht met al je vragen.

Hoofdfoto Pixabay

One Reply to “Verduurzamen met een sedumdak – hoe werkt dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *