Een lichtplan maken voor je woonkamer – hoe doe je dat?


Styling & Inrichting, Woonkamer / zaterdag, januari 22nd, 2022

Hoe je je woonkamer perfect verlicht krijgt? De slagroom op de taart voor iedere woonkamer: de juiste verlichting. Of eigenlijk is het ook gewoon een must. Want laten we wel wezen: hoe fijn is het als je op een koude winteravond in je woonkamer zit, rondkijkt en denkt: ja, dit is top! In deze blog geef ik je tips en een stappenplan over hoe je eenvoudig een lichtplan voor jouw woonkamer kunt maken. Met als doel, de juiste verlichting op de juiste plek.

Stappenplan lichtplan maken

Bij woning inrichten denk je al snel aan de keuze voor een kleur op de muur, een vloer en gordijnen. Maar verlichting is ook een heel belangrijk aspect van de inrichting van je woonkamer en dat wordt wel eens vergeten. Verlichting bepaald namelijk de functionaliteit, sfeer en uitstraling. Door een lichtplan te maken kun je optimaal omgaan met je verlichting. Het maken van zo’n plan lijkt ingewikkeld, maar jij kunt het ook met behulp van dit stappenplan. Een lichtplan voor je woonkamer begint met na te denken wat je wilt bereiken.

Stap 1: Plattegrond

Je start met de basis; plattegrond woonkamer maken. Hierbij maak je gebruik van de juiste maatvoering en teken je alle meubels, vaste aansluitpunten en eventueel schilderijen die aan de muur hangen in. Geef met bollen aan waar je activiteiten in de woonkamer zich bevinden. Waar ga je eten? Waar ga je een boek lezen? Etc.

Stap 2: Basislicht

Begin bij de basisverlichting, het functionele licht, met deels direct en deels indirect licht. Direct licht zijn bijvoorbeeld spots (inbouw of opbouw), indirect is bijvoorbeeld een vloerlamp of een lamp op de wand. Kijk hierbij goed op je plattegrond waar je mogelijkheden hebt voor de diverse lichtsoorten. Wanneer je geen aansluitpunten in je plafond hebt (en deze ook niet mogelijk zijn), kun je geen gebruik maken van spots. Kies in dat geval extra vloer- en wandlampen met gloeilampen of ledverlichting. Zet op de juiste plaatsen markeringen op de plattegrond. Je hoeft hiervoor niet in aan te geven welk soort lamp je gaat kiezen.

Stap 3: Sfeerlicht

Sfeerlicht brengt gezelligheid in de woonkamer. In stap drie plaats je de sfeerverlichting aan op de plattegrond. Bij sfeerverlichting kun kiezen tussen een licht verlichte woonkamer of hem wat donker te verlichten. Hiervoor wordt vaak een dimmer gebruikt.

Stap 4: Taakverlichting

Kijk voor deze stap goed naar je plattegrond, waar je hebt aangegeven bepaalde activiteiten te laten plaatsvinden. Kies hiervoor de juiste taakverlichting uit. Plaats bijvoorbeeld een staande leeslamp op de plek waar je ’s avond een boek gaat lezen.

Stap 5: Combineer en kijk kritisch

Kijk nu kritisch of je bepaalde verlichting kunt combineren. Er zijn verschillende lichtbronnen die verschillen functionaliteiten hebben. Zo kun je met behulp van een dimmer, een staande lamp als leeslamp gebruiken, maar ook als sfeerverlichting.

Stap 6: Kies de lampen

Nu je weet welke armaturen je nodig hebt, kun je aan de slag om jouw favoriete lampen uit te kiezen. Er zijn verschillende soorten en is helemaal een kwestie van smaak, stijl en budget. Kies wat jij mooi vindt.

Een lichtplan woonkamer is niet ingewikkeld. Wees vooral niet bang om te dromen, te schetsen en het uiteindelijk uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *