Energierekening 2022 onbetaalbaar? Met deze 10 tips kun je energie besparen


Budget Wonen / woensdag, januari 19th, 2022

De kosten van elektriciteit en gas gaan alleen maar omhoog. Als je geen maatregelen neemt, dan kan de energierekening onbetaalbaar worden. Je kunt natuurlijk al een en ander winnen door gewoontes te veranderen. Een kleine energie bespaartip is een intelligente thermostaat installeren. Je kunt ook energie besparen door je woning beter te isoleren, door zelf elektrische stroom op te wekken met zonnepanelen en door op een andere manier je huis te verwarmen. Energie besparen kun je eenvoudig zelf. In deze blog vind je 10 tips op een rij!

1. Woningisolatie

Je krijgt een lage energierekening onder meer door je woning goed te isoleren. De Rijksoverheid heeft aangegeven dit jaar kwetsbare huishoudens te helpen door extra geld beschikbaar te stellen voor isolatiemaatregelen. Er zijn diverse vormen, zoals:

  • Dakisolatie
  • Dubbelglas of nog beter
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Gevelrenovatie

Dakisolatie

Er gaat veel warmte verloren als je dak niet (goed) geïsoleerd is. Bij oudere woningen kan dakisolatie afwezig of onvoldoende zijn. Je kunt deze isolatie prima zelf aanbrengen.

Dubbelglas of nog beter

Als je bij een enkelglas raam staat, dan voel je de kou als de temperatuur buiten laag is. Ook zie je condens op de ramen. Behalve standaard dubbelglas is er tegenwoordig ook HR++ en triple glas. HR++ past in bestaande kozijnen. Voor triple glas zijn bredere kozijnen nodig. Als je kozijnen gaat vervangen, dan kan je dat doen met kozijnen die beter isoleren.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie praten we over een prima manier om je huis beter te isoleren. Het is vlot te doen en niet zo duur. Huizen die van voor 1920 zijn, hebben vaak geen spouwmuur. Die laatste bestaat uit twee muren met een ruimte daartussen van enkele centimeters. Die ruimte heet de spouw. Als je huis geen spouwmuur heeft, dan kan je bijvoorbeeld voorzetwanden aan de binnenkant plaatsen.

Vloerisolatie

Als je toch je vloer gaat vervangen, breng dan eerst vloerisolatie aan. Een andere optie is de vloer aan de onderkant te isoleren. Dan dient je huis wel een kruipruimte te hebben die dat mogelijk maakt.

Gevelrenovatie

Als je gevel niet geïsoleerd is, kan je veel warmte verliezen, vooral in oudere woningen. Het effect van gevelrenovatie is dat je de isolatie van je gevel te verbeteren. Dit levert comfort verbetering op én het bespaart op je energierekening.

2. Gebruik LED-verlichting

Het vervangen van gloeilampen door LED lampen zorgt direct voor een besparing. Een ledlamp is vaak wel 90% zuiniger dan een gloeilamp. Ook het vervangen van halogeenlampen door LED lampen zorgt voor een besparing. Een LED lamp is vaak wel 85% zuiniger dan een halogeenlamp.

3. Gebruik tochtstrips

Zorg ervoor dat de warmte je huis niet ontsnapt door kieren en spleten. Dit kan je doen door middel van het aanbrengen van tochtstrips, tochtbanden of het afkitten van kieren. Voor een relatief lage investering kan het je een grote besparing opleveren. En je kunt het ook eenvoudig zelf aanbrengen. En wist je dat je door goede gordijnen ook energie kunt besparen?

4. Stand-by stand

Voorkom sluipverbruik. Veel apparaten die je uit zet gaan in werkelijkheid op een stand-by stand. In deze stand blijven ze stiekem continu stroom verbruiken. Je kunt er voor kiezen om de stekkers er uit te trekken van apparaten die je niet gebruikt. Een eenvoudigere manier is om gebruik te maken van stekkerdozen met een schakelaar. Zodra je de schakelaar “uit” zet, houdt het verbruik op.

5. Gebruik energiezuinige apparaten

De grootste energie verbruikers in huis zijn meestal de huishoudelijke apparaten. Wanneer je ze vervangt kies dan altijd voor de zuinigste modellen. Het meest zuinigste model is A+++, en de minst zuinige is G. Laat je niet verrassen, want bijvoorbeeld een wasmachine model met A+ verbruikt al 2x zoveel energie dan een model met A+++.

6. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat verwarmt je huis op basis van jouw gedrag. Wanneer je er niet bent of slaapt, zal hij lager gezet worden. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 24% besparen aan gas voor verwarming.

7. Verbruik minder (warm) water

Waarschijnlijk wel een open deur, maar korter douchen kan je een hele grote besparen opleveren. En als je gaat douchen, gebruik dan een waterbesparende douchekop (bijvoorbeeld de waterbesparende douchekop van de Action). Hiermee kan je zo maar 50% water besparen. Nog een tip is om de kraan uit te draaien wanneer je je haren inzeept. Alles met elkaar scheelt een heleboel liters warm water.

8. Check je energieleverancier

Het kan lonen om goed je energietarieven die je betaalt te vergelijken met andere energieleveranciers. Dat kan middels verschillende onafhankelijke energievergelijkingssites. Daarnaast zijn er ook wel energieleveranciers die werken met een bepaalde welkomskorting of cadeaubonnen voor websites als bol.com of coolblue. Ook dat zijn leuke besparingen en kortingen die je mee kunt nemen in je keuze tot een goedkope energieleverancier.

9. Zelf elektrische stroom opwekken

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen is populair geworden in Nederland. Dat is niet zonder redenen. De kosten van zonnepaneelinstallaties zijn gezakt en de kwaliteit van zonnepanelen is verbeterd. Zonnepanelen vormen nog altijd een behoorlijke investering, maar die verdien je in een aantal jaren terug. Je kunt ook overwegen om zonnepanelen te huren, maar dat is wel minder interessant. Er geldt nog altijd de salderingsregeling. Dat betekent, dat je bij de teruglevering van stroom aan het lichtnet hetzelfde tarief ontvangt als je betaalt als je stroom van het lichtnet verbruikt. Met zonnepanelen wordt je energierekening 2022 een stuk lager.

10. Zet je verwarming een graadje lager

Het is al heel vaak gezegd en daardoor een beetje cliché. Maar heel veel cliche’s zijn waar, zo ook deze. Zet je verwarming een graadje lager en trek een warmere trui aan. Of ga ’s avonds met een kleedje op de bank en je kunt op deze manier euro’s energie besparen.

Heel veel succes met deze tips om energie te besparen! Zo zal je energierekening 2022 een stukje minder onbetaalbaar worden.

2 Replies to “Energierekening 2022 onbetaalbaar? Met deze 10 tips kun je energie besparen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *