Maak kennis met de opvallende vlinderstruik


Tuin & Planten / woensdag, december 15th, 2021

In deze blog lees je alles over de kenmerkende vlinderstruik. Deze struik, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Buddleja, doet een beetje aan vuurwerk denken: hij heeft ‘pijlen’ die alle kanten opgaan en midden in de lucht blijven ‘hangen’. Het is een sterke bladverliezende heester, met een lange bloeiperiode. Dat en meer lees je in dit artikel, inclusief verzorgingstips voor deze kleurrijke bloeiers.

Wat de vlinderstruik zo populair maakt

De vlinderstruik is een behoorlijk populaire plant, waar meerdere redenen voor zijn. Zo heeft hij een behoorlijk lange bloeiperiode; van juli tot eind oktober kun je volop van de bloei genieten. Qua kleur heb je veel keuze, wat nog een reden is dat de Buddleja zo geliefd is. Wit, blauw, lila, paars, roze, rood en geel; ze zijn er allemaal. Doordat de kegelvormige bloemtrossen een grootte van zo’n 10-30 cm aannemen, zorgen ze voor behoorlijk wat versiering in je tuin- of balkoninrichting. Er zijn verschillende soorten vlinderstruiken, waardoor ze qua formaat aangepast kunnen worden aan jouw situatie: de grotere versie voor in een grote tuin, de kleinere versie voor in een pot op je balkon of in een kleine tuin. Behalve deze struik kan je ook kiezen voor verschillende bomen zoals een krentenboom of de liguster.

De vlinderstruik ‘stylen’

Doordat de vlinderstruik in diverse formaten verkrijgbaar is en in bepaalde gevallen zelfs vier meter hoog kan worden, is het verstandig om van tevoren goed na te denken over waar je deze tuinplant neerzet. In de volle grond kan hij dan ook behoorlijk wat ruimte innemen – waarbij hij een prachtig stukje natuur aan je tuin toevoegt. Heb je een kleine tuin of een balkon, dan doe je er goed aan om de vlinderstruik in een kleine pot te zetten en te letten op welke versie je aanschaft – in de omschrijving van de plant zal je altijd vinden hoe groot je struik kan worden. Let ook op met te grote potten, omdat je hem dan meer ruimte geeft om te groeien.

Wil je meer insecten en vlinders in je tuin, dit zijn de beste insectenplanten

Overige weetjes over de vlinderstruik Buddleja

Nieuwsgierig naar meer? Hier nog een aantal leuke weetjes over vlinderstruiken:

  • De vlinderstruik is afkomstig uit China, maar is tegenwoordig in het wild te vinden in heel Eurazië, Noord- en Zuid-Amerika en delen van Afrika;
  • De plant hoort bij de helmkruidfamilie en er zijn ongeveer 100 soorten;
  • De Buddleja is een bloeiende nectartap met bloemen die speciaal gebouwd zijn op bestuiving door vlinders. De bloembuis is lang en smal, waardoor alleen insecten met een lange tong, zoals deze fladderaars, bij de nectar kunnen. Nog een reden dat vlinders er dol op zijn, is dat de nextar extra zoet is. De plant is vooral populair bij dagvlinders zoals atalanta, witje, citroentje, kleine vos en distelvlinder;
  • De Latijnse naam Buddleja is een eerbetoon aan botanicus Adam Buddle (1662-1715);
  • Omdat de plant een beetje op een sering lijkt, staat hij ook wel bekend onder de naam herfstsering. In werkelijkheid hebben deze beide struiken echter niets met elkaar te maken.
  • Interieurtip: Een vlinderstruik is de ideale aanwinst voor een nieuwe, nog aan te leggen tuin: het is een snelle groeier, die makkelijk in de omgang is en om die reden erg leuk is als housewarming geschenk in een nieuwbouwwijk.

Verzorgingstips vlinderstruik Buddleja

Alhoewel vlinderstruiken erg makkelijk in de omgang zijn, kunnen ze natuurlijk altijd wat ‘groei-hulp’ gebruiken. Houd daarom deze tips in je achterhoofd voor de verzorging van de vlinderstruik:

  • Zet de plant in goed doorlatende vochtige grond;
  • Een vlinderstruik geniet het meest van een plekje in de volle zon;
  • Voor een rijke bloei geef je hem in het voorjaar wat extra voeding;
  • Knip iedere dag uitgebloeide bloemen weg: de volgende staan al in de rij om te bloeien;
  • Snoei de vlinderstruik eind februari, begin maart goed terug (tot op zo’n 30 cm): zo houd je hem sterk en gezond;
  • De vlinderstruik is winterhard tot -15°C. Wel kunnen de takken invriezen, wat dé reden is om pas te snoeien wanneer de kans op vorst voorbij is.
  • Kortom, ben je op zoek naar een tuinplant die niet veel aandacht vereist, volop bloeit en jaar na jaar weer opkomt? De vlinderstruik voldoet aan al deze eisen!

Lees hier ook meer over hoe je je gazon winterklaar maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *