Gazon winterklaar maken – Stappenplan & Tips


Tuin & Planten / dinsdag, december 14th, 2021

Wil je in het voorjaar weer genieten van een sterke groene grasmat, en heb je geen kunstgras, dan is verzorging van je echte gras in het najaar de uitkomst. Na een intensieve zomer is je gazon wel toe aan een opkikker. Met behulp van dit stappenplan heb je binnen no time je gezon winterklaar. Wist je bijvoorbeeld ook al dat je de verzorging moet doen, voordat de eerste vorst is geweest?

Gazon winterklaar maken stappenplan

We nemen je mee naar de juiste aanpak om je gazon klaar te maken voor de winter:

  1. Verticuteer je gazon. Dit is het weghalen van een zogenaamde viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit onkruid, dood gras en maaisel wat zich heeft opgehoopt tussen het gras en hierdoor zonlicht op het levende gras blokkeert. Verticuteren kan met een verticuteer hark of voor het grotere gazon met een verticuteermachine. Wil je niet een verticuteermachine kopen, deze zijn vaak ook te huur bij je plaatselijke tuincentrum.
  2. Nu je gazon weer zonlicht krijgt is het belangrijk om haar ook voldoende zuurstof te schenken. Dit doe je met een zogenaamde spitvork. Hiermee maak je gaten tot zon 15cm diep zodat er weer voldoende lucht bij de wortels kan komen.
  3. Groeit er veel mos in je gazon, dan kan dat beteken dat de ondergrond aan kalk toe is. Door kalk op je gazon te strooien verhoog je de ph-waarde waardoor het gras gemakkelijker voedingsstoffen kan opnemen. Hierdoor wordt het gras sterker en krijgt mos minder de kans om te gaan groeien.
  4. Gelijktijdig met het kalk strooien kan je je gazon ook voorzien van voeding. Doe dit dan wel met organische meststof. Organische meststof bestaat uit alleen natuurlijke voedingsstoffen welke langzaam vrijkomen. De voordelen hiervan zijn dat het gazon gelijkmatig z’n voeding krijgt, en zorgt voor een rijk en gezond bodemleven.

Onderhoud tijdens de winter

In de winter hoef je weinig aan je gazon te doen. Nu je bovenstaande stappenplan hebt doorlopen, ligt je gazon er goed bij. Maaien en sproeien hoeft een tijdje niet meer. Het is wel zonde als de afvallende bladeren in de herfst al je werk teniet doen. Ga daarom je tuin schoonmaken door de bladeren snel van je gazon te harken zodat het het gazon niet verstikt voordat de lente is begonnen. Doe dit bijvoorbeeld met deze populaire bladhark. Dat is het enige wat je in het najaar moet doen. Ohja, vergeet natuurlijk niet ook je tuinplanten te beschermen tegen vorst.

Tip: vermijd lopen op je gazon tijdens een vorstperiode.

Ben jij al begonnen om je gazon winterklaar te maken?

One Reply to “Gazon winterklaar maken – Stappenplan & Tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *