Wasmachine schoonmaken? Zo doe je dat!


Huishouden / woensdag, december 8th, 2021

Hoe kan je het beste de wasmachine schoonmaken? Verspreid je wasmachine een muffe geur of zit er een blubberachtige substantie in de rubberen ring? Dan moet je de wasmachine schoonmaken. Dit kan op verschillende manieren en het kost echt niet zoveel tijd. Het helpt de levensduur van je wasmachine te verlengen en daarnaast zorgt het er ook voor dat je was heerlijk fris en schoon uit de machine komt. Hier zijn tips voor het reinigen van de wasmachine.

Waar begin je met schoonmaken?

Begin met het zeepbakje, filter en de rubbers van de wasmachine. Aangekoekte zeep resten van waspoeder in het zeepbakje. Pluizen in het filter en wellicht wat zwarte blubber in de rubberen ring van je wasmachine. Ook dit kan op den duur problemen veroorzaken zoals muffe geur of vlekken op je gewassen kleding. Maak het zeepbakje schoon door deze te laten weken in warm water met een scheutje soda. Haal het filter eruit en spoel de pluizen, haren en ander vuil er af. De rubbers van wasmachine schoonmaken doe je met een doekje met eventueel wat groene zeep en water. Hiermee poets je de rubberen ring weer helemaal schoon.

Lees ook deze tips voor een duurzame badkamer

Wasmachine reinigen met een vaatwastablet

De wasmachine schoonmaken kan ook met een vaatwastablet. Hierdoor verwijder je heel gemakkelijk al het vuil en vetluis in de wasmachine. Vetluis kan ontstaan door een combinatie van te veel wasmiddel en op te lage temperaturen wassen. Daardoor ontstaat er een vettige laag in de machine. Verwijder dit eenvoudig met behulp van een vaatwastablet die je in het zeepbakje voegt. Draai de wasmachine één keer op het warmste wasprogramma (meestal 90 graden). Is dit wasprogramma klaar? Dan is je wasmachine weer helemaal schoon.

Wasmachine schoonmaken met soda

Soda is ook een goed schoonmaakmiddel voor je wasmachine. Een wasmachine reinigen met soda doe je op de volgende manier. Neem ongeveer een half kopje soda. Doe dit in de wasmachine. Ook hierbij stel je de wasmachine in op een kookwasprogramma oftewel op een hoge temperatuur. Vervolgens doet de soda zijn werk en is je wasmachine weer brandschoon na het reinigen met soda.

Lees hier tips om de vaatwasser te onderhouden

Wasmachine schoonmaken met schoonmaakazijn

Doe een behoorlijke hoeveelheid schoonmaakazijn in het zeepbakje, minimaal een liter. Net als bij de andere schoonmaak tips stel je de wasmachine ook hier in op 90 graden. Daarna zet je het wasprogramma aan en de azijn zorgt ervoor dat alle viezigheid in je wasmachine verdwijnt en reinigt ook gelijk de afvoer. Mocht er bijvoorbeeld ergens wat kalkaanslag zitten dan helpt de azijn daar ook goed voor.

Door je wasmachine regelmatig schoon te maken is het handig om het toe te voegen aan je schoonmaakschema. Met behulp van één van deze tips, blijft je wasmachine lekker fris ruiken en komt de was er ook schoon en met een lekker geur uit. Succes!

One Reply to “Wasmachine schoonmaken? Zo doe je dat!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *