Ontspullen – tips voor meer ruimte in huis


Huishouden / donderdag, december 9th, 2021

We leven in een consumentenmaatschappij. Dat betekent dat mensen tegenwoordig ontzettend veel spullen bezitten: vaak ook spullen die amper worden gebruikt. Er staan gigantisch veel schoenen in de weg naast de achterdeur, de kapstok is te klein voor het aantal jassen dat eraan hangt en door het huis heen hangen drie verschillende televisies. Wanneer je kast te klein is voor al je kleren, dan denk je niet “laat ik kleding wegdoen”, maar je denkt “ik heb een grotere kast nodig”. Je wilt constant meer, meer, en nog eens meer. Herken jij je hierin? Lees dan snel verder voor een aantal handige ontspullen tips.

Ontspullen betekenis

Voordat we ontspullen tips geven is het belangrijk om te begrijpen wat ontspullen nou eigenlijk is. Ontspullen wil eigenlijk zeggen: je huis opruimen. Maar ook weggooien of weggeven. Je zorgt ervoor dat de spullen in je huis beter worden geordend zodat ze makkelijk gevonden worden, én je zorgt ervoor dat de spullen die je niet meer gebruikt je huis verlaten en een nieuwe bestemming vinden. De ontspullen challenge was een grote rage na het uitkomen van het boek van Marie Kondo. Ze schreef namelijk over de Japanse kunst van het opruimen en de effecten ervan op het welzijn en op de efficiëntie van mensen. Ontspullen kan dus daadwerkelijk je leven verbeteren en ervoor zorgen dat je beter in je vel zit. Laten we doorgaan naar een aantal belangrijke ontspullen tips.

Lees hier de blog van met tips om je huis op te ruimen – waar begin je?

Waar te beginnen met verhuizen


Het belangrijkste om te ‘verhuizen’, zijn jouw ideeën over spullen. Meer is niet altijd beter. Soms is het beter om een tijdje te leven met het essentiële om te zien wat er echt belangrijk is. Als je te veel kleren hebt, dan heb je geen nieuwe kast nodig, maar minder kleding. Als dat duidelijk is, dan is de vraag: wáár begin je nu eigenlijk? Dat maakt niet uit. Pak een doos, kijk om je heen, en gooi alles in de doos wat je niet meer nodig hebt en niet meer gebruikt. Zo, de start is gemaakt.

Ontspullen lijst

  • Zoals gezegd is het een goed idee om je kledingkast eens goed op te ruimen. Je kunt altijd maar één paar kleding aan. Over het algemeen heb je maar 7 outfits nodig om twee weken niet te hoeven wassen. Dit wordt veertien als je winter- en zomerkleding bij elkaar telt. Je hebt dus eigenlijk helemaal niet zo veel nodig.
  • Heb je daadwerkelijk zoveel doucheproducten nodig dat je nog amper in de douche kunt staan? Met een blok zeep en gezichtsreiniger kom je al een heel eind.
  • Wanneer geef je nou daadwerkelijk etentjes aan meer dan tien mensen? Het is goed om je onnodige service de deur uit te doen.
  • Gooi alle tassen weg die je niet nodig hebt en investeer in één goede grote tas.
  • Kijk je boeken en tijdschriften na en gooi weg wat je toch nooit meer gaat lezen.
  • Je kunt het ontspullen doorzetten op andere niveau’s. Zo kan het meer rust creëren om apps van je telefoon te verwijderen.

Zoals gezegd is het ontspullen moeilijk. Hopelijk helpen deze ontspullen tips je al een heel eind op weg. Onthoud goed dat je spullen met een emotionele waarde altijd in een speciale doos kunt doen voor later, maar dat het loslaten van spullen nooit hetzelfde is dan het loslaten van herinneringen. Je kunt altijd ervoor kiezen om spullen weg te doen en een foto te maken van de spullen zodat de herinnering in gedachten blijft. Ik wens je veel ontspul-plezier!

Tip: Een verhuizing is een heel goed moment om te beginnen met ontspullen. Richt jij je op het uitzoeken en wegdoen van je spullen, dan kun je je energie voor het verhuizen overlaten aan een verhuisbedrijf, zoals verhuisbedrijf Haarlem.

One Reply to “Ontspullen – tips voor meer ruimte in huis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *