Afzuigkap schoonmaken – hoe doe je dat?


Huishouden, Schoonmaken / maandag, februari 6th, 2023

De afzuigkap wordt denk ik iedere dag wel gebruikt. Waardoor vet en vuil zich kunnen vasthechten aan de kap en de roosters. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig goed schoon te maken. Maar hoe ga je het beste te werk om je afzuigkap schoonmaken? We geven je hieronder graag wat uitleg en tips.

De afzuigkap schoonmaken

Het is heerlijk om vlees te braden maar daardoor hecht het vet zich wel vrij eenvoudig aan de afzuigkap. Als je er met je vinger overheen gaat voel je een vettig een beetje plakkerig aanvoelende laag. Hoog tijd om dit schoon te maken. De kap maak je schoon met een vochtig doekje en een sopje van afwasmiddel of keukenreiniger.

Het roestvrijstaal kan je extra laten blinken door na het schoonmaken een druppeltje olie (olijf-, zonnebloem-, of babyolie) op een doekje te doen en hiermee over het roestvrijstaal te wrijven. Na het wrijven met een droge doek is het RVS vrij van vingerafdrukken en andere vlekken. Of je gebruikt de HG roestvrijstraal reiniger als je wilt.

De roosters van de afzuigkap schoonmaken

De meeste afzuigkappen hebben twee roestvrijstalen of aluminium filterbladen (roosters) die je er gemakkelijk uit kan halen. Is het niet zo erg vuil, bijvoorbeeld wanneer je het regelmatig reinigt, dan kan je de filterbladen in de afwasmachine doen.

Maar zijn ze erg vies, vul dan een bak met heet water en wat soda of baking soda. Soda werkt perfect als ontvetter. Leg de filterbladen in het mengsel van heet water en soda. Laat ze 10 minuten of kwartiertje liggen en spoel ze daarna af met lauw water. Ze zijn daarna weer helemaal schoon. Naast het soda of baking soda heb je ook speciaal HG reinigingsmiddel voor de afzuigkapfilter.

Hoe vaak moet je je afzuigkap schoonmaken?

Regelmatig grondig je keuken schoonmaken is een heel goed idee. Of je nu een marmeren keuken hebt, een houten of een kunststof. Je kunt het toevoegen als onderdeel van je huishoudschema. Het is daarnaast goed om regelmatig je afzuigkap schoon te maken. Vooral de filters kunnen op den duur een brandgevaar opleveren door het vet, want vet is licht ontvlambaar. Advies is daarom om ongeveer eens in de drie maanden je roosters te reinigen. Dit voorkomt daarnaast ook nog eens vieze geurtjes, want door het aangekoekte vet kan er minder afgezogen worden. Win-win!

Fotocredits: Nuva keukens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *