Tuinmeubelen schoonmaken – hoe ga je te werk?


Huishouden, Schoonmaken / vrijdag, februari 10th, 2023

Het voorjaar is de tijd om de tuinmeubelen schoon te maken. Na een hele winter buiten of afgedekt ergens in de opslag te hebben gestaan, kunnen de tuinstoelen, bankjes en tafels wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Maar hoe kun je het beste je tuinmeubelen schoonmaken? En waar moet je opletten? We vertellen je in deze blog graag meer over.

Schoonmaken van tuinmeubels begint met een zachte borstel

Haal de tuinmeubels uit de opslag en als ze al buiten staan haal dan indien nodig de beschermhoes eraf. Het schoonmaken van je tuinmeubelen is echt zo’n voorjaarklusje wanneer het zonnetje weer meer gaat schijnen en de temperatuur gaat stijgen. Als je je tuin voorjaar klaar maakt, kun je je tuinmeubels gelijk mooi meenemen.

Het eerste wat je kunt doen is een zachte borstel nemen en hiermee het ergste zand en vuil er voorzichtig afvegen. Het maakt hiervoor niet uit van welk materiaal het tuinmeubilair is gemaakt. Als je voorzichtig met de zachte borstel, aan het werk gaat veroorzaakt dit verder geen beschadigingen of schade aan de tuinstoelen of tuintafel.

Tuinmeubels van hout schoonmaken

Tuinmeubels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Je kan niet zomaar met ieder willekeurig schoonmaakproduct aan de slag gaan. Het is ook niet goed om met een hogedrukreiniger de tuinmeubels schoon te spuiten. De krachtige straal van het water, kan namelijk schade veroorzaken. Heb je een tuintafel en stoelen van hout? Dan kan je deze het beste schoonmaken met een sopje van groene zeep en water.

Houten tuinmeubelen schoonmaken, hoe doe je dat?

Gebruik hiervoor een borstel. Hiermee krijg je het vuil zoals vogelpoep en groene aanslag eenvoudig weggepoetst. Zijn de tuinmeubels na het poetsen weer helemaal droog? Behandel je houten tuinmeubilair dan met olie. Dit geeft het hout weer een warmere kleur en dient tevens ook als een soort beschermlaag.

Kunststof tuinmeubels schoonmaken

Kunststof tuinmeubels maak je het beste schoon met een zachte spons en een sopje van water en wat afwasmiddel, allesreiniger of groen zeep. Let op dat je hiervoor een zacht sponsje gebruikt en geen schuurspons. Deze kan namelijk krassen en beschadigingen veroorzaken aan het materiaal. Het is heel goed mogelijk dat het kunststof niet meer zo mooi glanst of blinkt. Maar dit kan je heel simpel oplossen. Neem wat witte meubelwas en wrijf dit zachtjes op de tuinstoelen. Daarna even met een doekje goed uitwrijven en de mooie glans komt weer terug.

Wicker en textileen tuinmeubelen schoonmaken

Misschien heb je tuinstoelen van wicker of textileen en weet je niet goed hoe je deze het beste kan schoonmaken. Het belangrijkste bij dit materiaal is dat je het regelmatig blijft schoonmaken. Vuil dat wat langere tijd vastzit op dit materiaal is vaak wat lastiger weg te poetsen. Voor het schoonmaken kan je een specifieke reiniger kopen, waarmee je wicker en textileen kan reinigen. Een andere optie is een borstel en een sopje van water en groene zeep. Let wel goed op dat je een zachte borstel gebruikt voor het schoonmaken. Omdat je anders het materiaal kan beschadigen. Hiermee maak je de tuinmeubels weer mooi schoon en ben je helemaal klaar voor het nieuwe buitenseizoen.

Tuinmeubelen onderhouden

Als je je tuinmeubelen schoongemaakt hebt, is het een goed moment om ze vervolgens ook goed te verzorgen. Dit is belangrijk, maar wordt door heel veel mensen vergeten. Door je tuinmeubelen te onderhouden, vergroot je de levensduur én het behoudt zijn mooie kleur. Houten meubels kun je bijvoorbeeld in de olie zetten. Zo ‘ontgrijs’ je de meubels ook gelijk. En heb je bijvoorbeeld tuinmeubelen van wicker? Dan kun je speciale wicker onderhousmiddelen gebruiken.

Heel veel succes met het de klus: tuinmeubelen schoonmaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *