De tuin voorjaar klaar maken – wat te doen?


Tuin & Planten / maandag, februari 6th, 2023

Als het eerste lentezonnetje begint te schijnen breekt het voorjaar aan. Tijd om naar buiten te gaan en in de tuin aan de slag te gaan. Maar wat moet je in het voorjaar allemaal in de tuin doen? We vertellen je er hieronder graag meer over. Zo zijn snoeien en onkruid verwijderen twee voorbeelden van tuinklusjes, die je in het voorjaar moet aanpakken.

Wat te doen in de tuin in het voorjaar?

1. Groene aanslag van de bestrating verwijderen

In de winterperiode is er onder andere door het vochtige weer in combinatie met lagere temperaturen groene aanslag op de tegels ontstaan Dit zijn mossen en algen die zich vasthechten aan de bestrating maar ook tussen de voegen. Om in de zomerperiode te kunnen genieten van een mooi schoon terras moet je in het voorjaar de groene aanslag verwijderen.

Dit kan je op verschillende manieren doen. Met een hogedrukreiniger (maar daarmee kan je de bovenste laag van de tegels beschadigen) of met groene zeep en een harde borstel. Daarnaast zijn er ook nog speciale groene aanslagreinigers te koop waarmee je de bestrating ook weer mooi schoon krijgt. Zo is het binnen no time weer schoon en netjes rond huis.

2. Tuinmeubelen weer naar buiten in het voorjaar

Heb je de bestrating weer helemaal schoon? Dan mogen de tuinmeubels ook weer naar buiten . Heb je deze het hele jaar buiten staan? Dan kun je de tuinmeubelen even schoonmaken. Wanneer je houten tuinmeubelen hebt, vergeet dan niet af en toe je tuinmeubelen te onderhouden met een onderhoudende beits of tuinmeubelolie. Het voorjaar is een perfect moment om dit te doen, zodat je er de hele zomer plezier van hebt.

Maar ook de andere tuinmeubelen kunnen weer ontdaan worden van het stof. En wat dacht je van de hangmat? De hangmatten kun je lekker laten uitwaaien en sommige soorten zelfs even in de wasmachine gooien om weer fris en fruitig aan het nieuwe seizoen te beginnen.

3. Bemesten en extra kalk strooien

Om het groei en bloei proces van planten, bomen en struiken te bevorderen moet je in het voorjaar wat extra meststoffen of compost te geven. Daarnaast zijn er veel planten die houden van grond die veel kalk bevat. Na de winterperiode in het begin van het voorjaar kan je daarom ook wat extra kalk strooien.

Overigens telt dit ook voor het gazon. Nadat je het gazon in het najaar winterklaar hebt gemaakt, kun je in het voorjaar het beste beginnen het gazon te verticuteren. Hiermee haal je al het dode gras, onkruiden en mos uit het gazon. Daarna kan je de kale plekken in het gras opnieuw inzaaien. Maar ook het hele gazon bemesten en er kalk overheen strooien. Zodat je in de zomer van een mooi, gezond, groen gazon kan genieten.

4. Snoeien

Het voorjaar is ook de tijd dat er allerlei soorten bomen en struiken ineens hard gaan groeien. Om ze weer mooi in model te krijgen moet je de tuin snoeien. Snoeien is ook het oude hout of oude takken weghalen zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe takken, bladeren en knoppen.

5. Onkruid verwijderen

Vaak laten we in de herfst-winterperiode van alles liggen in de tuin en border. Denk bijvoorbeeld aan plantenresten zoals siergras. Het voorjaar is de tijd om dit allemaal op te ruimen. Ook het verwijderen van alle onkruiden is een tuinklusje om in het voorjaar aan te pakken. Als je alles weghaalt en het daarna goed bij kan houden, geniet je nog meer van je tuin in de lente- en zomerperiode.

Heb jij je tuin al voorjaarklaar gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *