DIY – Zelf een houten moestuinbak maken


Duurzaam Wonen, Tuin & Planten / maandag, mei 16th, 2022

Het hebben van een moestuin is tegenwoordig enorm populair. Veel mensen willen zelf hun groente, kruiden en fruit gaan verbouwen. Om gezond en duurzaam bezig te zijn en ook omdat de prijzen van groente en fruit in de winkels momenteel de pan uit rijzen. Zelf een moestuin onderhouden is ook gewoon ontzettend leuk om te doen, al moet je er wel veel tijd in stoppen om er een vruchtbaar iets van te maken. Maar waar ga je beginnen als je zelf een moestuin wilt aanleggen? Voor degene met een grote tuin, zou het prima in de eigen tuin kunnen. Heb je een kleine tuin of bijvoorbeeld alleen een balkon? Dan is een moestuinbak ideaal. Deze kun je ook prima zelf maken. In deze blog vind je handige tips hoe je zelf een houten moestuinbak kunt maken.

Tips om zelf een houten moestuinbak te maken

Tip 1. De locatie

Bedenk vooraf welke groenten en kruiden je wilt gaan kweken. De één houdt namelijk meer van veel zon en de ander doet het beter in de schaduw. Om meer te weten te komen welke groente en kruiden het beste gedijen in welke omgeving, kun je het beste een handboek of moestuinkalender aanschaffen. Als de locatie van de moestuinbak in de zon is, weet je zo beter wat je wel en niet kunt zaaien.

Tip 2. Grootte van de moestuinbak

In een dergelijk moestuinboek waar ik net ook over sprak, kun je vaak ook terug lezen hoeveel ruimte de groentes en kruiden nodig hebben om goed te kunnen groeien. Als je weet wat je graag wilt kweken, kun je makkelijker uitrekenen hoe groot je moestuinbak moet maken.

Tip 3. Soort moestuinbak

Er zijn verschillende soorten moestuinbakken te ontwerpen. Het is net wat je wilt en wat je prettig vindt werken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een bak maken op werkhoogte. Daaronder maak je slim een plek voor je gereedschap en gietertje. Het werkt makkelijker (dan op je knieën) en ook zul je minder snel last hebben van ongedierte.

Tip 4. De houten moestuinbak maken

Allereerst maak je een tekening of schets van je te maken moestuinbak. Dan weet je ook wat je nodig hebt aan hout. Je kunt het bijvoorbeeld makkelijk online je bouwmateriaal bestellen bij een webshop zoals Limtrade. Zij hebben een groot assortiment, waaronder balken, planken en vuren latten en alles wat je nodig kunt hebben bij het maken van de houten moestuinbak. Want uiteraard ook schroeven en hoekverbindingen kun je daar bestellen. Je kunt een houten moestuinbak maken voor in de tuin, maar ook bijvoorbeeld voor de makkelijke moestuin op de het bakon.

Tip 5. Vullen & inrichten

Om het beste uit je moestuin te halen, kun je het beste gebruik maken van speciale biologische moestuingrond. Dit zorgt voor optimale verzorging en groei van de kiemen. Normale potgrond is niet geschikt voor moes tuinieren. Voor het inrichten van je moesbak zul je naast het rekening houden met de hoeveelheid benodigde ruimte voor elke plant, ook rekening moeten houden met het wel of niet bij elkaar plaatsen van de planten. Sommige groenten en kruiden gaan namelijk niet goed samen. Dit kun je ook terug vinden in de diverse handboeken voor het moes tuinieren. Net als wanneer je wat het beste kunt gaan zaaien.

Tip 6. Onderhouden

Nu komt nog het aller belangrijkste onderdeel: het onderhoud. Je moestuin heeft, vooral in het begin, veel liefde en aandacht nodig. Het is dan ook noodzakelijk om met regelmaat te sproeien. Of eigenlijk is het eerder benevelen (een harde straal is niet gewenst). Naast het sproeien, hoort ook het onkruid wieden en schoffelen bij het onderhoud. Zo zul je zien dat de groenten en kruiden goed gaan groeien en je op termijn kunt genieten van je zelf gekweekte oogst.

Heel veel succes met je moestuin en wanneer je zelf aan de slag gaat om een houten moestuinbak te maken! Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

hoofdfoto bron Pixabay

One Reply to “DIY – Zelf een houten moestuinbak maken”

Comments are closed.