Energie besparen met gordijnen


Budget Wonen, Duurzaam Wonen / woensdag, december 14th, 2022

Gordijnen zien we vaak alleen, als mooie raamdecoratie. Toch kunnen gordijnen ook een bijdrage leveren, aan het besparen op energie. Ze zorgen er namelijk voor, dat de warmte in huis blijft. We vertellen je hieronder graag meer over hoe dit werkt, welke je het beste kan kopen en hoeveel je ongeveer kan besparen met de aanschaf van goede gordijnen.

Hoe kan je energie besparen met gordijnen?

Laten we eerlijk zijn, er gaat echt een heleboel warmte verloren langs de ramen. Bovendien kan de koudere lucht van buiten, ook heel makkelijk binnendringen. Omdat de energiekosten flink gestegen zijn, wil je voorkomen dat er kostbare warmte van binnen zomaar verdwijnt. Hang je gordijnen (en dan met name wat dikkere gordijnen voor de ramen) dan houden deze de koude lucht een beetje tegen maar zorgen er ook, voor dat de warmte lekker in de ruimte blijft hangen.

Wat bespaar je met goede gordijnen?

Wist je dat goede gordijnen, voor een flinke besparing van de energienota kunnen zorgen? Je kan hier ongeveer een paar honderd euro op besparen. Goede gordijnen die echt een isolerende functie hebben, zijn misschien wel even een investering maar die heb je echt zo terugverdiend.

Welk soort of type gordijn isoleert het beste?

Verduisterende gordijnen zijn meestal de beste keuze. Voor dit soort gordijnen neemt men vaak wat dikker stof. Mooie velours gordijnen, waar ook nog eens een extra soort voering tegen aan wordt genaaid zijn hiervoor een uitstekende keuze. De dikte van de stof is medebepalend voor de isolerende werking van het gordijn.

Extra tips voor het optimaal warm houden van je woning

  • Houd de radiatoren vrij – Als de gordijnen voor de radiatoren hangen, kan de warmte minder goed in de ruimte verspreiden. Om het lekker behaaglijk warm te krijgen, moet je proberen de radiatoren vrij te houden.
  • Denk om je ventilatieroosters – Heb je ventilatieroosters in de ramen zitten? Je kan deze sluiten, om koude wind buiten te houden. Maar let wel op, frisse lucht en goede ventilatie is heel erg belangrijk voor het binnenleefklimaat. Dit voorkomt ook schimmelvorming in je woning. Laat daarom als het even kan toch de ventilatieroosters open of sluit ze voor een paar uur, maar zet ze daarna weer direct open.
  • Breng tochtstrips aan – Er is altijd wel ergens een kier bij een deur of raam, waar je de tocht voelt. Om energie te besparen kan je, de kieren dicht maken met een tochtstrip. Zo gaat er niet onnodig warmte verloren. Doe dit als het even kan, voor de winter. Als je dan toch bezig bent, kijk even in heel het huis bij alle ramen en deuren waar eventueel een tochtstrip nodig zijn.
  • Gebruik een radiator ventilator om de warmteoverdracht naar je woning te vergroten. Het verplaatst als het ware de warme lucht door je woning.
  • Breng radiatorfolie aan – Bevestig het folie aan achterop de radiator om te voorkomen dat de warmte door de muur naar buiten ontsnapt. Je bevestigd het eenvoudig met magneetjes of met dubbelzijde radiatorfolieplakband. Met het folie zorg je ervoor dat 90% van de directe stralingswarmte van de radiator wordt gereflecteerd, terug je woning in. Het is een goedkope en snelle energiebesparende oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *