Interieurfotografie – 10 tips voor de mooiste foto’s van je interieur


Styling & Inrichting / maandag, september 12th, 2022

Het fotograferen van je interieur is lastiger dan je denkt. Je hebt vaak te maken met veel lijnen, licht en details. In deze blog vind je mijn tips voor dé perfecte interieurfoto. Tips voor interieurfotografie die je zowel kunt toepassen met je fotocamera op je IPhone, als met een systeemcamera of spiegelreflex.

10 interieurfotografie tips

1. Gebruik daglicht

Voor het mooiste neutrale effect kun je het beste je interieur foto’s schieten met daglicht (of natuurlijk licht). Lampen aan, flitsen of je donkere foto’s oplichten is veel minder mooi. Je hebt snel een gelige gloed over je foto’s, wat ik persoonlijk niet zo mooi vind.

2. Lijnen rechthouden

Scheve foto’s zijn not done. Je kunt in bewerkingsprogramma’s zoals Lightroom één en ander rechttrekken, maar het is veel handiger om er gelijk rekening mee te houden wanneer je de foto maakt. Pak een rechte lijn in je interieur, zoals je tafel, aanrecht of plint en lijn hier op uit. Je kunt je raster van je camera gebruiken zodat je gelijk weet of je een rechte foto maakt.

3. Gebruik een statief

Een ander hulpmiddel om rechte foto’s te maken, is het statief. Ik gebruik hem veel bij het maken van overzichtsfoto’s. Een ander voordeel bij het gebruiken van een statief is dat je de sluitertijd veel lager kunt zetten, dan wanneer je uit de hand fotografeert. Dit resulteert gelijk in een lichtere interieurfoto.

4. RAW beelden

Wanneer je je foto’s schiet in RAW heb je nadien veel meer mogelijkheden om achteraf je foto’s te bewerken en corrigeren. Zoals je witbalans of een bepaalde preset die mooi over je interieurfoto’s past.

5. Gebruik verschillende hoogten

Waar je misschien standaard kiest voor foto’s op ooghoogte, is het voor interieurfoto’s ook mooi om het soms vanuit een andere hoogte te laten zien. Probeer eens een foto van schuin bovenaf te maken of juist op één meter hoogte.

6. Houd het rustig

Goede interieurfoto’s kun je het beste beoordelen op beeld. Want soms lijkt het op beeld veel rommeliger dan het in werkelijkheid is. Losse interieurboeken, woonbladen, speelgoed of accessoires kun je soms beter weghalen of verplaatsen om het beeld rustig en overzichtelijk te houden.

7. Detailfoto’s maken

Ik vind het ook heel erg leuk om detailfoto’s te maken naast de vele overzichtsfoto’s. Je hebt toch niet voor niets een mooie bos bloemen op tafel staan, of dat ene leuke kandelaartje? Als het ware inzoomen op details a la de verrekijkers.

8. Verschillende hoeken

Maak meerdere foto’s uit verschillende hoeken van dezelfde opstelling. Het levert soms verrassend leuke foto’s op als je je camera nét even in een andere hoek plaatst.

9. Reflecties

Voor interieurfoto’s is het leuk om te spelen met reflecties. Reflecties van bijvoorbeeld een raam of een spiegel. Door te fotograferen in een spiegel kun je op een speelse manier een beeld vangen van bijvoorbeeld je woonkamer.

10. Speel met de instellingen

Speel met de instellingen door bijvoorbeeld je diafragma aan te passen om meer scherpte diepte in je foto’s te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld ook heel mooi zijn bij detail foto’s.

Wat zijn jouw ultieme interieurfotografie tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *