Tips om de kersttafel mooi te versieren & dekken


Styling & Inrichting / woensdag, november 30th, 2022

Een mooie feestelijke gedekte kersttafel, hoort helemaal bij de decembermaand en de bijbehorende feestdagen. Dit zijn de dagen waarop je samen met familie en vrienden geniet van lekker eten en samenzijn. Het is fijn om alle tijd te nemen voor het natafelen. Maar hoe kan je een kersttafel mooi versieren en dekken en wat zijn dit jaar de trends? We vertellen je hieronder graag nog meer over en we geven je tips om je kersttafel nog sfeervoller en feestelijker aan te kleden.

Ideeën voor kerstdecoratie op tafel

Met kerstmis wil je de kersttafel versieren. Er echt sfeer in brengen. Maar hoe doe je dat precies? Heb je werkelijk geen enkel idee?. Geen probleem begin dan eerst eens met kijken naar de trends van dit jaar. Wellicht kom je dan vanzelf op inspiratie of zie je iets wat je mooi vindt.

1. Je tafel mooi dekken

Een van de trends is textiel op tafel. Daarbij moet je denken aan een tafelkleed van textiel (linnen) wat je over je tafel heen legt. Maar het textiel komt uiteraard ook terug bij de servetten. Het textiel dat je uitkiest moet volgens de trend in een hele zachte kleur zijn. Je kan ook mooie zacht gekleurde linten aan de stoelen knopen. Om op die manier ook weer wat textiel aan de kersttafel toe te voegen.

Verder zien we veel natuurlijk groen en daarbij dan servies of andere objecten op tafel in goud of okergeel. Een andere trend is de kersttafel dekken met servies in wat bruin. grijs of zwart gekleurde tinten. Deze worden gecombineerd met mooi blinkend bestek en wat gedroogde takken die grijs verkleurd zijn.

2. Het eten mooi serveren

Een kerstdiner betekent vaak véél eten. Soms heb je beperkt ruimte op de tafel, waardoor het handig kan zijn de hoogte in te gaan. Dit kan met een mooie serveertoren. Genoeg plek voor lekkere broodjes, tapas of ander lekkers.

En anders heb je natuurlijk nog de altijd handige serveerplanken of een plateau, zoals deze op de foto.

3. Licht in de duisternis

Het mogen dan misschien donkere dagen zijn maar we maken het gezellig met kerstversiering voor op tafel en sfeervol licht, zoals bijvoorbeeld met kaarsen, waxinelichtjes of een led lichtsnoertje. Je kan voor kandelaars kiezen, met mooie kaarsen in een subtiele kleur(en misschien met geur). En weet je wat een echte trend is dit jaar? LED kaarsen. Dat zijn kaarsen met een led lichtje waarbij het net lijkt alsof de kaars echt brand.

Een ander idee is waxinelichtjes in mooie gedecoreerde glazen potjes doen en deze op tafel zetten. Je kan de glazen potjes zelf decoreren met verf of speciale stiften of pennen hiervoor, zoals deze van Edding.

4. Groen op tafel

Wat mag niet ontbreken op de kersttafel? Natuurlijk groen zoals een kerststukje met wat coniferen of dennentakken en bijvoorbeeld hulst bladeren. Natuurlijk groen kan je ook op een andere manier laten terugkomen op de feestelijke gedekte tafel. Maak kleine bosjes van wat dennentakjes en doe er bijvoorbeeld nog een takje lavendel bij. Bind deze bij elkaar en maak deze vast aan de servetring. Dit ziet er leuk en extra feestelijk uit. Naast het groen kun je ook bloemen gebruiken als kersttafel decoratie.

5. Vergeet de omgeving niet

Je hoeft niet alleen de kersttafel te versieren, maar ook de omgeving. Daarbij kun je natuurlijk denken aan een (kunst)kerstboom, of een mooie kerstkrans met kerstballen. Maar wat ook leuk is om bijvoorbeeld mooie kerstdecoratie aan de lampen boven de tafel te hangen. Of bevestig een tafelklem om je tafel zodat je de hoogte in gaat, dit geeft een mooi speels en vrolijk effect. Deze kun je heel leuk decoreren met bijvoorbeeld een guirlande, mooie verlichting en kerststerren. Zo houd je gelijk meer ruimte over op tafel voor lekker eten. Win-win!

Meer Kerst inspiratie

Met deze bovenstaande tips dek je eenvoudig je kerststafel. Ben je opzoek naar meer inspiratie? Bekijk ook eens de feestelijk gedekte tafel van Ilse eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *