Een mantelzorgwoning heeft de toekomst


Woonspiratie / vrijdag, oktober 21st, 2022

De zorg voor een familielid die ziek of hulpbehoevend is kan behoorlijk intensief zijn. Dit is helemaal het geval als dit voor een hele lange periode is. Een mantelzorgwoning kan hiervoor een goede oplossing zijn. Wat is mantelzorg precies en wat is een zorgwoning? We vertellen je hieronder graag nog meer over dit onderwerp.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg of hulp die je biedt aan bijvoorbeeld een vader of moeder of een ander familielid. Hulp of verzorging bij de dagelijkse bezigheden waar je niet voor betaald krijgt. In de meeste gevallen is het voor een lange periode. Dit kan voor een mantelzorger best zwaar zijn in combinatie met werk en gezin. In zo’n situatie kan een zorgwoning een goede oplossing zijn.

Een mantelzorgwoning bouwen in de tuin

We worden allemaal ouder en we willen allemaal het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarnaast is het ook een feit dat ouderen ook steeds langer thuis moeten blijven wonen alvorens ze in aanmerking komen voor een plekje in een verzorgingshuis of verpleegtehuis. Er is door het groeiende aantal ouderen ook steeds meer vraag naar passende woonruimte voor deze groep. Natuurlijk willen je ouders het allerliefste in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Op een plek waar, als het nodig is, altijd iemand kan helpen of om ondersteuning te geven bij de dagelijkse rituelen zoals bij het opstaan, wassen en aankleden. Andersom is het voor een mantelzorger fijn dat je een oogje in het zeil kan houden en er snel bent als het nodig is. Dit zonder dat je eerst nog misschien wel een eind moet gaan rijden. Een mantelzorgwoning bouwen in de tuin is voor zowel de zorgvrager als de mantelzorger een perfecte oplossing.

Wat zijn de voordelen van een mantelzorgwoning?

Een zorgwoning heeft veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat als er zorg nodig is of als je ouder bent je zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit met de zekerheid dat er altijd iemand in de buurt is. Dat voelt vertrouwd en veilig ook voor de mantelzorger. Mocht je vader of moeder op hoge leeftijd ineens uit bed vallen dan ben je er binnen een paar stappen bij.

Een ander voordeel is dat je wel op hetzelfde adres woont maar toch ook nog allebei de nodige privacy kan hebben.

Omdat er een zorgwoning in de tuin staat is het voor de rest van de gezinsleden ook geen enkele moeite om even te gaan kijken of te helpen. Je kinderen vinden het vast niet erg om na schooltijd even naar opa en oma te gaan. Andersom zien opa en oma hun kleinkinderen vaker en zijn ze ook meer betrokken bij het hele gezin. Sommige ouderen voelen zich best eenzaam. Als ze dan ook nog bijvoorbeeld chronisch ziek worden dan wordt hun wereld helemaal klein. Ook daarvoor is een zorgwoning een ideale oplossing.

Een ander voordeel is dat je er geen vergunning voor hoeft aan te vragen bij de gemeente. Vraag wel even na hoelang de mantelzorgwoning mag blijven staan en of er verder nog bepaalde voorwaarden of regels aan verbonden zijn. Op deze manier kun je zorgeloos mantelzorg verlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *