Je slaapkamer ventileren in de winter


Slaapkamer / donderdag, december 8th, 2022

Het ventileren van je woning, maar ook je slaapruimte is belangrijk voor het inademen van gezondere lucht. Maar hoe ventileer je de slaapkamer, zonder dat het echt koud wordt? Hier zijn 9 tips om je slaapkamer in de winter te ventileren en ’s nachts niet het risico te lopen het koud te hebben.

Waarom is het goed je slaapkamer te ventileren?

Het goed ventileren van je slaapkamer is belangrijk. Tijdens onze slaap produceren we veel vocht door bijvoorbeeld te zweten. We worden gedurende ongeveer 8 uur (afhankelijk hoe lang je op bed ligt) blootgesteld aan hetzelfde omgevingsklimaat, zonder dat we naar buiten kunnen om wat lucht te krijgen zoals we dat overdag zouden kunnen doen. Met een goed geventileerde slaapkamer heb je meer zuurstof in de ruimte, wat weer zorgt voor een beter herstel van onder andere je spieren. Je wordt veel energieker en letterlijk en figuurlijk frisser wakker.

Hoe je kamer ventileren in de winter?

In de zomer is het ventileren van je slaapkamer eenvoudig. Maar hoe doe je dat bij koud weer, zoals in de winter? Je kunt gelukkig je slaapkamer ventileren zonder het risico te lopen dat je slaapkamer ontzettend koud wordt.

Zet de ramen wijd open om de frisse lucht binnen te laten. Maak indien mogelijk trek door ook ramen te openen in een andere ruimte. Ventileer maximaal tien tot vijftien minuten en sluit daarna de ramen. Door de openingstijd te beperken tot deze paar minuten, hebben de muren geen tijd gehad om af te koelen. Zo blijft de temperatuur in de slaapkamer nagenoeg op dezelfde temperatuur. Houdt daarnaast altijd de ventilatieroosters open. Alleen de ramen deze korte tijd openen is niet voldoende.

De risico’s van een slecht geventileerde ruimte

Naast dat het voor je als persoon gezonder is om je slaapkamer te ventileren, is het voor je woning ook beter. Als de woning slecht geventileerd is, kan dit namelijk leiden tot vocht en zelfs schimmel. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een gezond binnenklimaat heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. In de winter kan dit zelfs nog wel iets naar beneden bijgesteld worden tot 30%. Dit kun je met een eenvoudige luchtvochtigheidsmeter snel aflezen.

Een andere reden is dat een vochtig huis meer energie verbruikt. Het kost namelijk meer energie om een vochtige ruimte te verwarmen. Het is goed om de ventilatieroosters in de ramen open te laten. En wanneer je dit in je woning hebt, de mechanische ventilatie te gebruiken.

Alle tips om je slaapkamer in de winter te ventileren op een rij

  1. Het is niet alleen belangrijk om je kamer te ventileren als je opstaat, maar ook vlak voor het slapengaan om gezondere lucht in te ademen en een goede nachtrust te hebben.
  2. Om te voorkomen dat je het ’s nachts koud krijgt, kun je vlak voor het slapengaan de verwarming één of twee graden lager zetten, maar zet hem niet helemaal uit.
  3. Om te voorkomen dat je het ’s nachts koud krijgt, kun je zelf een extra deken of plaid over je dekbed leggen. Heb je het ’s nachts weer warm? Dan kun je hem altijd weer verwijderen.
  4. Naast het open houden van de ventilatieroosters, ventileer ongeveer 10 minuten per dag.
  5. Maak luchtstromingen aan tijdens het ventileren om trek te krijgen. Zo wordt de binnenlucht sneller ververst.
  6. Om te voorkomen dat je kamer koud wordt, is het raadzaam dikke gordijnen te plaatsen.
  7. Maak ’s morgens niet meteen je bed op. Laat het beddengoed ademen, zodat bacteriën niet in de warmte blijven.
  8. Om gezondere lucht in de kamer te krijgen, moet je er ook aan denken om regelmatig schoon te maken en stof te verwijderen. Als je een tapijt of vloerkleed hebt, is de stofzuiger je beste vriend.
  9. Vermijd het openen van de slaapkamerramen tussen 14.00 en 18.00 uur, vooral als je in de stad woont. Op dit uur van de dag is de buitenlucht het meest vervuild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *