Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een serre?


Woonkamer, Woonspiratie / dinsdag, april 12th, 2022

We zitten graag buiten als het een beetje kan. Soms laat het weer het niet toe en ben je aangewezen om binnen te zitten. Om toch een beetje het buiten naar binnen te halen, kun je een tuinkamer of serre plaatsen. In de volksmond wordt de term tuinkamer en serre nog wel eens door elkaar gehaald. Eigenlijk is dat niet zo gek, want het zijn allebei overkappingen met voor- en zijwanden. Toch zijn er verschillen. In deze blog lees je wat het verschil is tussen een tuinkamer en een serre.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een ruimte tegen de bestaande woning aan. Het doorbreken van de gevelmuur is hierbij niet nodig. De installatie gaat daardoor makkelijk en snel waardoor de kosten voor het plaatsen van een tuinkamer lager liggen. Het zijn een aantal voor- en zijwanden, vaak van glas die je tegen de woning aan plaatst.

Je kunt ook gemakkelijk je huidige veranda of overkapping transformeren tot een tuinkamer door er bijvoorbeeld een glazen schuifwand voor te plaatsen. Een tuinkamer is niet geïsoleerd, waardoor het comfort in de wintermaanden iets minder is. Al kun je prima met een (hout)kacheltje een drankje doen in je tuinkamer als het sneeuwt. Het is officieel, bouwkundig gezien, geen onderdeel van de woning.

Wat is een serre?

Een serre is een uitbreiding van je woning, zoals de woonkamer of keuken. De gevel wordt hiermee verplaatst. Het wordt daarmee ook officieel onderdeel van de woning met als pluspunt een waardevermeerdering van je woning. Een serre is volledig geïsoleerd, waardoor je er het hele jaar door comfortabel kunt zitten. Het biedt namelijk meer bescherming tegen weersomstandigheden zoals kou en regen. Vaak is een serre een aluminium constructie met (veel) glas. Vanwege het doorbreken van de gevel, zijn de kosten hoger en vergt de installatie meer tijd.

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een serre?

Beide zijn dus eigenlijk luxe varianten van een terrasoverkapping wat gebruikt wordt voor extra leefruimte. Het verschil tussen een tuinkamer en een serre zit hem in de isolatie, de kosten en of het wel of niet onderdeel van de woning is. De verschillen zijn als volgt:

TuinkamerSerre
Niet geïsoleerdVolledig geïsoleerd
Kosten laagKosten hoog
Bouwkundig gezien geen onderdeel van de woninguitbreiding van de woning

Als jij mocht kiezen, welk type tuinoverkapping zou jouw voorkeur hebben? Een tuinkamer of een serre? En waarom?

Afbeeldingen afkomstig van Verasol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *