Besparen op eten – tips om goedkoop te eten


Budget Wonen, Huishouden / dinsdag, januari 3rd, 2023

Boodschappen worden steeds duurder. Om toch wat geld over te houden, kan je besparen op je weekmenu. Maar hoe doe je dat precies en veel belangrijker nog, kan je dan nog wel lekker eten? We geven je hieronder graag wat tips en informatie over hoe je kan besparen op eten en toch lekkere maaltijden op tafel kan zetten.

Besparen op eten

Er zijn slimme manieren om goedkoop en gezond te eten. Misschien omdat je rond moet komen van een bepaald budget of omdat je gewoon wilt bezuinigen. Hieronder lees je een aantal tips om goedkoper je weekmenu samen te stellen.

Tip 1: Creatief denken in de keuken

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je kan namelijk geld besparen, op het weekmenu, door creatief te denken. Stel op je fruitschaal liggen een paar appels die echt snel op moeten. Maak hiervan bijvoorbeeld eens heerlijke appeltjes stamppot of een appel crumble. Dit in plaats van dat je de appels in de vuilnisbak gooit. Heb je een halve broccoli over? Gebruik deze in een ovenschotel. Of gooi alle restjes groente in een pan en kook er een heerlijke soep van. Kijk wat er echt op moet en probeer op een creatieve manier hier iets lekkers van te maken.

Hiermee voorkom je, dat je dingen weg moet gooien maar ook dat je daardoor extra geld kwijt bent (omdat je als je iets weggooit ook weer iets nieuws gaat halen) Bovendien maak je dan ook vaak iets anders dan je gewend bent en ontdek je, weer nieuwe leuke en lekkere combinaties en maaltijden. Heb je bijvoorbeeld oud brood en wil je er iets meedoen maar heb je geen inspiratie? Zoek even op internet naar leuke en lekkere ideeën en recepten.

Lees hier simpele tips hoe je het beste kunt besparen op energie.

Tip 2: Kies veelzijdig eten

Niets is zo veelzijdig als een ei. Je kan het bakken, zacht of hard koken enz. Eieren zijn redelijke goedkoop in aanschaf. Zet ze daarom ook wat vaker op het menu. Je kan er echt een volwaardige maaltijd mee maken, die niet zoveel kost. Maak eens een omelet. Snijd wat verse groente of gebruik een blikje met wat verschillende groentes erin. Wil je er toch iets van vlees in? Snijd een paar plakjes vleeswaren zoals ham of kipfilet in flinterdunne reepjes en meng de eieren, de groente en de ham of kipfilet goed door elkaar. Even bakken in de pan en klaar. Je kan dit op brood doen of zo opeten.

Tip 3: Eet seizoensgebonden groente en fruit

Producten uit het seizoen zijn vaak vele malen goedkoper dan wanneer je dit buiten het seizoen koopt. Zo zijn bijvoorbeeld de aardbeien in de zomer goedkoper dan wanneer je dit in de winter koopt. Kies in de herfst en winter daarom vaker voor fruit als manderijnen, sinaasappels, appels en peren. Zo is het natuurlijk ook voor de groente. Zomergroenten zijn bijvoorbeeld courgette, rabarber, komkommer en sla. In de winter kun je beter kiezen voor koolsoorten, wortelen en andijvie. Zo kun je naast besparend ook duurzaam boodschappen doen. Win-win!

Tip 4: Flexibiliteit is the key

Vaak ben je gewend om geregeld een aantal maaltijden op vaste dagen te eten. Denk bijvoorbeeld aan dat je op zaterdag altijd spaghetti of nasi eet en op woensdag aardappels, boontje en gehakt. Uiteraard is hier niets mis mee maar soms kan je ook wat geld besparen door je weekmenu een beetje aan te passen.

Een voorbeeld daarvan is je gaat op je vaste dag in de week boodschappen doen en de witlof is op dat moment flink afgeprijsd. Deze heb je niet ingepland in je weekmenu maar is in aanschaf veel goedkoper als bijvoorbeeld de boontjes. Door flexibel te zijn en toch te kiezen voor de witlof, kan je ook wat geld besparen op je weekmenu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *