Tips om trips te bestrijden


Tuin & Planten / dinsdag, januari 3rd, 2023

Zie je witte puntjes in planten en ontdek je beschadigde blad. Het is heel goed mogelijk dat je kamerplanten geteisterd worden door trips. Dit zijn minuscule kleine beestjes (kleiner dan ongeveer 2 millimeter). Wat kan je doen om trips te bestrijden en hoe weet je of het spint of trips zijn? We vertellen je er hieronder graag meer over en geven tips die helpen om het te bestrijden.

Wat zijn trips voor beestjes?

Trips zijn minuscule kleine beestjes, die wel vleugels hebben maar eigenlijk helemaal niet vliegen maar meer overspringen. Ze kunnen bruin, geel, transparant of zwart gekleurd zijn. Ze brengen schade aan planten doordat ze de cellen die in het blad van de plant zitten eigenlijk aanprikken en daarna rustig het blad helemaal leegzuigen. Waardoor bepaalde plekken op de bladeren wat grijsachtig soms ook wel zilverkleurig stukken krijgen.

Hoe weet je of het spint is of toch trips?

Spint kan ook een behoorlijke plaag vormen, voor je geliefde kamerplant. Maar hoe weet je nu of het spint of trips is dat je moet gaan bestrijden? Je kan het goed zien in het voorstadium. Bij spint zie je als eerste dat de bladeren een heleboel kleine gele puntjes gaan krijgen, die in een later stadium ervoor zorgen dat delen. Van de bladeren echt geel en bruin gaan verkleuren. Bij trips zie je schade aan de bladeren die zilverachtig of grijs verkleuren. Daarnaast kan je het ook duidelijk zien aan een heleboel kleine zwarte puntjes op je plant. Die kleine zwarte puntjes is wat de trips uitscheiden of te wel de uitwerpselen.

Hoe kan ik trips het beste bestrijden?

Wat werkt het beste tegen trips? Er zijn een aantal manieren die heel doeltreffend werken. Wil je het op een natuurlijke manier aanpakken? Dat kan dan moet je de vijand van de trips inzetten. De grootste vijand in de natuur is de roofwants. Deze eten met gemak alle trips op. Je kan roofwantsen heel eenvoudig online bestellen. Hiermee doe je echt op een heel natuurlijk manier,trips bestrijden.

Een andere manier is om trips te bestrijden met een speciaal door jezelf gemaakt mengsel. Je doet een bepaalde hoeveelheid (zoek even op internet hoeveel je moet gebruiken)water, groene zeep en spiritus in een plantenspuit en spuit dit over je aangetaste kamerplant. Blijf dit regelmatig doen en uiteindelijk zijn er geen trips meer te zien.

Nog een laatste tip om wellicht trips te voorkomen. Let goed op de luchtvochtigheid in de ruimte waar je kamerplanten staan. Als deze echt heel laag is slaan de trips graag toe. Zorg daarom voor een hogere luchtvochtigheid. Dit kan je heel eenvoudig doen, door bakjes met water aan de verwarming te hangen (of een bakje met water op de verwarming te zetten) en door de kamerplanten regelmatig even lekker nat te spuiten met een plantenspuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *