Zo zorg je voor de ideale luchtvochtigheid in huis


Huishouden / maandag, december 19th, 2022

Een prettige leefomgeving binnen in huis, is onder andere afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis. Te droog kan ervoor zorgen, dat je wat lichamelijk klachten krijgt en is het echt langdurig te vochtig dan is dit niet goed voor je woning. Vocht is namelijk een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Hoe weet je nu wat de ideale luchtvochtigheid in huis is en wat kan je eraan doen om dit te verbeteren? We vertellen je er hieronder graag meer over.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Over het algemeen genomen zo tussen de veertig en zestig procent. Daarmee bedoelen we specifiek hoeveel waterdeeltjes of damp er in de lucht zit. Is de luchtvochtigheid in huis niet helemaal op orde dan kan dat als onprettig worden ervaren. Heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet te vochtig is maar ook zeker niet te droog.

Hoe meet je de ideale luchtvochtigheid?

Hoe weet je, of hoe kom je erachter, wat de hoogte van de luchtvochtigheid is binnen in huis? Hiervoor kan je een hygrometer gebruiken. Deze kan precies aangeven of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is. Let wel op waar je de hygrometer laat meten. Dicht op de verwarming of vlakbij een raam zijn hiervoor ongeschikt.

De luchtvochtigheid in huis verhogen

Last van droge ogen en hoofdpijn? De kans is dan vrij groot dat de luchtvochtigheid in huis te laag is. Gebruik de hygrometer om dit te controleren. Moet er meer vocht in de lucht in huis komen, dan kan je ervoor kiezen om verwarmingsbakjes aan de verwarming te hangen die je vult met water. Je kan ook schaaltjes met water op de verwarming zetten.

Ben je klaar met douchen? Zet de deur van de badkamer wagenwijd open om zo de vochtige lucht uit de badkamer verder te verspreiden. Wat ook kan helpen zijn planten. Die zorgen voor schone lucht in huis.

De luchtvochtigheid verlagen

Komt het behang, op sommige plaatsen los van de muur of merk je, dat de planken van je vloer, wat krom gaan staan? Dan is de kans vrij groot, dat de lucht in huis echt te vochtig is. Wat je dan, het beste kan doen, is extra veel ventileren. Zet alle ramen en deuren lekker open. Zo kan de vochtige lucht afgevoerd worden, naar buiten en komt er weer frisse, schone en drogere lucht terug de woning in. Plekken waar je dit het vaakst tegenkomt is de badkamer en je slaapkamer. In deze blog lees je hoe je je slaapkamer het beste kunt ventileren in de winter.

Kun je je luchtvochtigheid niet alleen door ventileren verlagen? In de wintermaanden kan het lastiger zijn, omdat het dan vrij koud kan worden in de kamers als je langere tijd de ramen open zet. Dan zou je gebruik kunnen maken van een vochtvreter of een luchtontvochtiger.

Zoekt u een goede Renovlies behanger? Niet verder zoeken, bij ons bent u aan het juiste adres. Ons team staat voor snelheid, kwaliteit en professionaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *