Hoe houd je het huis netjes en opgeruimd?


Huishouden, Schoonmaken / donderdag, januari 5th, 2023

Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd. Je hoort het misschien wel vaker, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Natuurlijk wil je het huis netjes en opgeruimd houden, maar soms lukt het gewoonweg niet. In deze blog geven we je een aantal simpele tips voor een netjes en opgeruimd huis.

Tips om je huis netjes en opgeruimd te houden

De sleutels die op de kast of keukentafel blijven liggen. De boodschappentassen, die maar in de hal blijven liggen en schoenen die op de vloer rondslingeren, waar ze niet horen. Het is een hele normale situatie die bij een overgroot deel van alle gezinnen voorkomt. Wil je hier verandering in aanbrengen? Hieronder kun je een aantal tips vinden, die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

Tip 1: Leg zoveel mogelijk op een vaste plek neer

Begin met alles gelijk op een vaste plek te leggen. Hang een sleutelkastje op en berg hier meteen de sleutels in op als je thuiskomt of leg ze in een door jouw zelf gemaakt rommel en sleutelbakje in een lade. Schoenen zet je in een schoenenrek of geef ze ergens anders een vaste plek. De boodschappentassen, maak je na het boodschappen doen uiteraard leeg en leg ze daarna ook op een vaste plek, bijvoorbeeld in je voorraadkast. Door alles een vaste plek te geven en het ook direct daar neer te leggen of te hangen blijft het veel opgeruimder in huis.

Tip 2: Neem het mee naar boven

Heb je een bovenverdieping en is er iets wat naar boven moet. Leg de spullen dan bij of op de trap. Spreek af met de overige gezinsleden, dat de eerste die daarna naar boven gaat de spullen meeneemt en ze daar ook gelijk, op de plek neerlegt waar het hoort. Hiermee voorkom je dat spullen, die naar boven moeten nog dagenlang beneden blijven liggen. Anders vergeet je de spullen mee naar boven te nemen. Op deze manier gaat het veel sneller.

Tip 3: Vijf minuten opruimtijd

Gebrek aan tijd, zijn vaak de woorden, die je als eerste hoort, als het gaat over opruimen en het huis netjes houden. Maar opruimen op zich, hoeft helemaal niet zo lang te duren. Doe het iedere dag even en het liefst met alle gezinsleden. Als je met zijn allen elke dag even vijf minuten gaat opruimen zie je echt al het verschil. In die tijd kan je de eettafel of alle losse dingen die op de kast of aanrecht liggen snel even opruimen.

Tip 4: Ontspullen

Deze vierde tip is misschien een open deur, maar heel doeltreffend. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder rommel je immers kunt maken. Begin met consuminderen en minimaliseren in huis.

Ga daarom stap voor stap door je eigen spullen heen en begin met ontspullen. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt voor meer ruimte in je huis. Begin bijvoorbeeld eens bij de rommelkast of rommella. Tip is om het stap voor stap te doen, zoals eerst de badkamer en daarna de keuken opruimen. Dit zijn de eerste stappen naar een minimalistisch leven. Echt weggooien hoeft natuurlijk lang niet altijd, want je kunt het weggeven aan bekenden of inleveren bij de lokale kringloopwinkel. Zo kun je er ook nog iemand anders blij mee maken. Win-win!

Wat is jouw ultieme tip voor een netjes en opgeruimd huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *