Alles over planten in pot voor buiten


Tuin & Planten / zondag, april 30th, 2023

In het voorjaar en de zomer, willen we ons terras of tuin graag aankleden met mooie planten in potten. Maar welke planten zijn, daar het meest geschikt of sterk genoeg voor en waar moet je opletten bij aanschaf van een plant in pot? We vertellen je er hieronder graag meer over.

Welke planten of bloemen kun je het beste in de bloempot doen voor buiten?

Leuke perkplantjes of heerlijk geurende lavendel. Er zijn heel veel soorten bloemen en planten die het prima doen in een plantenbak. Uiteraard wil je zo lang mogelijk genieten van je planten in een bloempot. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar soorten bloemen en planten die sterk genoeg zijn. Die bijvoorbeeld best even zonder water kunnen (mocht je een keer vergeten zijn om water te geven).

Wat zijn sterke planten?

Zonnehoed , ooievaarsbek, kattenkruid en Zeeuws knoopje zijn een paar voorbeelden van sterke planten. Plant je deze in een mooie bloempot? Dan ga je er vast en zeker een lange tijd plezier van hebben.

Wat doe je in een bloempot?

Het is belangrijk dat je zorgt dat de wortels van je plant niet dagenlang achter elkaar in het water blijven staan. Dan kunnen namelijk de wortels gaan rotten en je mooie bloem of plant leg dan hoogstwaarschijnlijk na een tijdje het loodje. Je moet een manier vinden, waardoor er een goede waterafvoer ontstaat. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Hydro korrels in de pot doen of onderin scherven van een terracotta bloempot leggen. Deze scherven leg je op de bodem en daar gaat dan een laag potgrond overheen.

Wat is een goede bloempot?

Het is van essentieel belang dat je de juiste bloempot voor je plant kiest. De bloem of plant moet ruimte hebben om te kunnen groeien. Als de plant genoeg ruimte heeft en je voor een grotere pot kiest heeft de plant genoeg ruimte voor de verdere ontwikkeling en groei van de wortels. Heb je een bloem of plant die veel water nodig heeft? Ook dan is het van belang om voor een groter formaat pot te kiezen. Een andere belangrijk punt is, dat bloempotten altijd voorzien moeten zijn van een gat onderin. Dit is om het teveel aan water( als het bijvoorbeeld langdurig regent of geregend heeft) goed weg te laten lopen (om het rotten van wortels te voorkomen). Er zijn ook planten die behoorlijke wortels hebben en die je dus, best diep in de pot moet aanplanten. Kies in dit geval altijd voor een hoger model bloempot.

Wanneer moet je planten verpotten?

Er zijn een aantal momenten, waarop het nodig kan zijn dat je de plant gaat verpotten en van een nieuwe laag potgrond moet voorzien. Til je de bloempot op en zie je dan door het gaatje onderin de wortels erdoorheen komen? Hoogste tijd om de bloem of plant een grotere pot te geven. Heb je net bij een tuincentrum een plant gekocht met pot en groeit deze nu al bijna uit de bloempot? Ook dit is een goed moment, om planten te verpotten. Over het algemeen gesproken is de beste tijd om planten te verpotten vanaf maart tot ongeveer begin mei. Overigens kan het ook nog in het najaar na de groei en bloeiperiode vanaf september tot begin november.

Welk materiaal bloempot is de beste optie?

Kunststof, terracotta, keramiek er is heel vele keuze op het gebied van bloempotten. Van terracotta weten we dat deze het water als het ware opzuigt. Daarnaast krijgt het sneller een groene aanslag. Minder geschikt dus als het mogelijk toch een nachtje gaat vriezen of als je sommige winterharde planten toch graag buiten wil laten staan in het winterseizoen. Het is uiteraard ook een beetje afhankelijk van, wat je mooi vindt en wat er goed past bij de inrichting van je terras of tuin.

Op deze manier weet jij echt alles over het houden van planten in pot. Ideaal als aanvulling op je terras, balkon of tuin. Stedelijke inwoners weten als geen ander hoe lastig het soms is om planten te houden. Voor hen is planten in pot een goede uitkomst. (Leestip: Handboek urban gardening). Voor planten in pot kies jij? Welke is je favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *