Thuisadministratie op orde – 5 makkelijke tips!


Huishouden, Schoonmaken, Werkkamer / vrijdag, februari 24th, 2023

Ben je het overzicht in je administratie een beetje kwijt? Dat is heel begrijpelijk en je bent lang niet de enige die het lastig vindt om de thuisadministratie op orde te krijgen. Folders, kranten, bankafschriften, verzekeringspapieren en andere post stapelen zich snel op. In de meeste gevallen gaat alles ook letterlijk op één grote stapel. Het oogt niet alleen heel rommelig je bent ook het overzicht kwijt en kan slecht iets terugvinden.

Hoe kan je je administratie en papierwerk goed opruimen en orde in de chaos scheppen? We geven je in deze blog makkelijke tips om je thuisadministratie op orde te houden.

#1. Centreer het op één plek

Heb je belangrijke post ontvangen? Leg het dan gelijk op een vaste plek. Misschien heb je een werkkamer waar je een plekje kunt maken of leg je het in de kast of op je bureau op de logeerkamer. Op zich maakt het niet uit waar het is, maar belangrijk is dat je een vaste plek bedenkt waar je het neerlegt. Zo voorkom je dat de post door je huis heen zwerft.

#2. Orden je documenten

Het is slim om de post of documenten gelijk te ordenen. Kleine ladeblokken of losse stapelbare postvakjes zijn daarvoor uitermate geschikt. Uiteraard wel zo groot dat je er een A4 vel in kan leggen. Gebruik de lades of bakjes om alle papieren overzichtelijk op te bergen. Plak op iedere lade een sticker of etiket en schrijf hierop waar de la voor bestemd is. Voorbeeld: een bakje voor nog te betalen rekeningen, een bakje voor betaalde rekeningen en een bakje voor overige documenten die bewaard moeten worden.

#3. Kies een vast moment

Gedurende de week of een hele maand stapelt de administratie zich vaak op. We leggen alles even op een stapel en dat zoeken we later nog wel eens uit. Om te voorkomen dat de stapel als maar verder groeit, moet je voor jezelf een vast moment in de week of maand inplannen om dit klusje even aan te pakken.

Met een beetje geluk is het binnen een uurtje klaar en is alles weer goed geordend en opgeruimd. Heb je moeite om jezelf zover te krijgen dat je dit daadwerkelijk gaat doen? Zet het in je agenda en probeer het zo te plannen, dat je na het ordenen en opruimen van de thuisadministratie iets leuks gaat doen.

#4. Berg het op in een map

Wanneer je je thuisadministratie op orde hebt gebracht, berg je het overzichtelijk op. Je kunt hier diverse items voor gebruiken, bijvoorbeeld speciale documentenmappen, 24 rings multomap, showtassen en gekleurde tabbladen. Op de rug van de multomap (waar de ringband zit) schrijf je op een etiket, wat er allemaal precies inzit. Denk bijvoorbeeld aan de belastingaangifte of papieren van je hypotheek. De map vul je verder met showtassen. Hier kan je alle papieren inschuiven.

Vervolgens maak je met de gekleurde tabbladen categorieën. Bijvoorbeeld groen voor pensioen, blauw voor de belasting en rood voor de bankafschriften. Op die manier is alles overzichtelijk en netjes opgeborgen.

#5. Zolder

Wanneer je de administratie netjes hebt opgeborgen in multomappen of documentmappen zet je ze in de kast. Bewaar de recente documenten op een plek waar je makkelijk bij kunt, maar het is niet nodig om álles in de kast te bewaren. Oude bankafschriften of verzekeringspapieren van meer dan 2 jaar geleden kunnen prima op zolder bewaard worden. Stop ze bij elkaar in kartonnen dozen en schrijf daar op wat er precies in zit. Wacht ook daarmee niet te lang. Af en toe een doos naar boven brengen is beter dan wachten tot je bij wijze van spreken een palletwagen moet bestellen om ze op zolder te krijgen. Ook hierbij geldt weer: doe af en toe een beetje in plaats van alles tegelijk.

Heel veel succes met het ordenen van je thuisadministratie!

thuisadministratie op orde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *