Energie besparen met deze 9 tips


Duurzaam Wonen / dinsdag, februari 28th, 2023

Gas en stroom zijn momenteel een erg dure kostenpost. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Want wat kun je doen om energie te besparen? In deze blog lees je 9 simpele tips voor energie besparen. Tips die je direct kunt toepassen (de meeste dan). Zo proberen we je een handje te helpen om te besparen op energie!

#1 Graadje lager

Zet je verwarming een graadje lager. Het klinkt heel simpel en dat is het ook zeker, want wanneer je de verwarming een graadje lager zet kun je wel tot 7% op je energierekening besparen. Want wanneer het iets frisser in huis wordt, trek je toch een warmere trui aan?

#2 Korter douchen

Wanneer je maximaal vijf minuten doucht, bespaar je gas die nodig is om je water warm te maken. Houd met jezelf een wedstrijdje door steeds korter te douchen. Zo houd je het ook nog een beetje leuk voor jezelf.

#3 Zonnepanelen

Een veel gehoorde tip om energie te besparen zijn natuurlijk de zonnepanelen. Met de huidige energieprijzen zijn ze steeds waardevoller geworden en loont het echt om te onderzoeken of het iets voor jou en je woning kan zijn. Onderzoek; wat kosten zonnepanelen? Hoeveel panelen kunnen er bij mij op m’n dak? Wat is mijn huidige energieverbruik en welke besparing leveren de panelen mij dan op? Slim is om verschillende offertes op te vragen en ga zonnepanelen vergelijken.

#4 Gebruik wat vaker de thermoskan

Heb je aan het eind van de middag zin in een kopje thee? Vul de waterkoker, met zoveel mogelijk water en zet deze aan. Schenk daarna je kopje vol met het kokende water en het hete water dat over is giet je in de thermoskan. Hierin blijft het nog een aantal uur lekker warm. Dit hete water, kan je gebruiken om de kooktijd van je pasta, groente of aardappels te verkorten. Dan verbruik je tijdens het kookproces weer minder gas of stroom.

#5 Een isolerende deken of een oude winterjas

Vroeger gebruikte de mensen om te eten verder te garen en warm te houden een hooikist. We gaan nu niet helemaal terug naar vroeger, maar het is wel een goede tip om iets mee te doen. Heb je een oude winterjas, die je toch niet meer draagt van lekker warm isolerend materiaal of een deken? Gebruik deze, als het eten bijna gaar is om verder te laten garen of voor een tijdje warm te houden.

Het is heel eenvoudig (Waarschuwing: wel even van tevoren goed kijken of het materiaal van de deken of jas tegen hitte kan). Je pakt de pan en daar draai je of de jas of deken om heen zodat de pan volledig is ingepakt en zet deze ingepakt op bijvoorbeeld het aanrecht. Zo blijft het nog een behoorlijke tijd lekker warm en hoef je ook niet als een gezinslid wat later thuiskomt dan gebruikelijk alles weer opnieuw op te warmen. Dit scheelt ook weer in energiekosten.

#6 Investeer in dikke warme badjassen

In de badkamer hebben we het graag een beetje behaaglijk en lekker warm. Uiteraard draaien we de verwarming er ook graag een graadje hoger. Als je in je blootje uit het bad of de douche stapt is dat wel zo prettig. Maar om te besparen is het beter om de kachel op een lage temperatuur te laten staan. Maar dat wil niet zeggen dat het koud hoeft te zijn. Schaf een paar lekker dikke warme badjassen aan. Dan kan je die aan doen als je uit de douche of het bad komt. Dan voel je niet eens meer dat de kachel niet zo hoog staat en heb je toch heerlijk warm.

#7 Gebruik je gordijnen

Wist je dat je ook energie kunt besparen met gordijnen? Wanneer je goede isolerende gordijnen langs je ramen hangt, houdt dit een boel kou tegen. Het kan dus lonen om te investeren in goede isolerende (dikke) gordijnen. In de blog die ik hierover heb geschreven (zie linkje hierboven) kun je hier meer over lezen.

#8 Dicht je kieren

Om minder tocht en kou te ervaren kun je snel en simpel je kieren en naden dichten. Dit kun je doen met tochtstrips. Denk hierbij aan rondom deuren en ramen en vergeet ook je kruipluik en de meterkast niet. Zo kun je in korte tijd flink wat energie besparen.

Grotere aanpassingen aan je woning, zoals een gevelrenovatie, gebruik van voorzetwanden of het toepassen vloerisolatie kunnen bijdagen aan energiebesparing.

#9 Ventileren

Regelmatig de ramen te openen om frisse lucht binnen te laten is niet alleen goed voor de luchtvochtigheid in huis, maar bespaart ook energie. Droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Het is sneller warm in huis en hierdoor bespaar je gas. Dus ventileer voldoende, ook in de winter.

Energie besparen kan al met hele simpele en kleine aanpassingen in je huishouden. Met deze tips ben je in staat om een heleboel gas en electriciteit te besparen. Wat is jouw ultieme bespaartip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *