Welke kleur wit past in je interieur?


Styling & Inrichting, Woonkamer, Woonspiratie / vrijdag, december 10th, 2021

Je ziet door de bomen het bos niet meer, zoveel kleuren wit zijn er. Maar welke kleur wit past er in je interieur? Er zijn wel een aantal basis ‘regels’ die je kunnen helpen de juiste tint te kiezen. Je zult er versteld van staan hoeveel variaties er bestaan in de kleur wit. In deze blog lees je meer over de verschillende tinten wit en welke kleuren je waar het beste kunt gebruiken.

Welke kleur wit zijn er?

Naast gewoon de witte verf, waaraan niets is toegevoegd, heb je andere witte tinten die gemengd zijn met bijvoorbeeld een beetje blauw, geel of groen. Bij deze verschillende wittinten wordt er een RAL nummer of kleurcode vermeld. Deze zijn de RAL 9003, RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. Dit zijn kleuren die het meest gebruikt worden.

Om de juiste wittint te kiezen, is het van belang te weten wat de verschillen zijn tussen de RAL kleuren. Namelijk :

  • RAL 9001 is een crème-achtig kleur, en wordt altijd gebruikt voor kozijnen en stopcontacten.
  • RAL 9010 is een zuiver witte kleur maar als je het gaat vergelijken met een spierwitte achtergrond zal het eruit zien als gebroken wit. Goed voor nieuwbouwwoningen, deuren enzovoorts.
  • RAL 9016: Deze is helder wit en witter dan alle andere wittinten. Deze witte tint heeft een lichte vlaag blauw erin. Het verschil tussen RAL 9010 en 9016 is dan 9016 iets koeler is dan 9016.
  • RAL 9003 ook wel signaalwit genoemd is bijna spierwit. Deze tint wordt als de standaard wit gekenmerkt.

Ral kleuren wit

Het RAL-kleurensysteem is een Europees kleur matching systeem dat ervoor zorgt dat kleuren overeenkomen. Namelijk voor verf, coatings en plastics. RAL staat voor Reichs-Ausschub für Lieferbedingungen. De beste manier om tot een kleur te komen voor je interieur is om de verschillende staaltjes te vergelijken. Nog effectiever is als je ze in de verschillende tinten wit op de muur probeert, in verschillende ruimtes en op verschillende tijdstippen van de dag.

Welke kleur wit op plafond en muren?

De RAL kleur 9010, ook wel zuiver wit, is een kleur dat standaard veel gebruikt wordt voor wit op de muur, plafond en kozijnen. Een heel geschikte tint voor interieurs. Het is als het ware de basiskleur voor alle interieurs. Één van de basis regels voor de kleurkeuze wit op je plafond, is dat het plafond de lichtste tint wit in het geheel moet zijn. De wanden mogen een tint donkerder, kozijnen weer een tintje donkerder dan de rest.

Welke kleur deuren bij witte muren

Om jouw woonkamer een rustige uitstraling te geven is het advies om de deur dezelfde wittint te geven als de muur. Wil je toch dat je deur er uit springt? Kies dan voor een neutrale tint, zodat deze niet teveel contrasteert met de kleur op je wand. Ga voor een tijdloze tint in bijvoorbeeld grijs, bruin of een zwarte deur. Kijk welke kleur mooi past binnen je interieur.

Kijk hier voor meer hal inspiratie

Voordelen van de populaire ral kleuren

  • Een sneeuwitte achtergrond zal ervoor zorgen dat je items in huis nog meer tot uitdrukking komen.
  • Als je het geheel groter wil doen lijken dan zal RAL 9010 of RAL 9016 de beste keus hiervoor zijn.
  • Als je een warme en zachte uitstraling in je woonruimte wilt dan kun je kiezen voor wittetinten die gemengd zijn met een vleugje geel of rood.
  • Behalve de wittetint is ook de glansgraad bepalend omdat de glans ervoor zorgt dat het wit witter zal lijken.

Succes met je muurkleur kiezen en het kiezen van de juiste kleur wit in je interieur. Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips!

2 Replies to “Welke kleur wit past in je interieur?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *