Zoda we na de winterperiode het eerste lentezonnetje zien krijgen we zin om het huis weer spik en span te maken. Het is dan tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Maar hoe begin je aan de grote schoonmaak en wat moet er allemaal gepoetst worden? We vertellen je hieronder er graag meer over en helpen je op weg, met een voorjaarsschoonmaak checklist.
Hoe begin je met de grote schoonmaak?
Het begint allemaal met het uitzoeken en nakijken van je schoonmaakproducten en alle andere spullen die je gebruikt voor het schoonmaken. Denk daarbij aan sponzen, een plumeau en of er nog genoeg microvezeldoekjes of nieuwe stofzuigerzakken zijn. Wat verder handige schoonmaakmiddelen zijn tijdens de voorjaarsschoonmaak zijn: afwasmiddel, antikalkmiddel, azijn, baking soda en een citroen. Vergeet ook niet als er een opstapje of keukentrapje nodig is deze eerst goed na te kijken of je het nog veilig kan gebruiken. Heb je niet alles is in huis? Zorg dat dit eerst op orde is en begin daarna pas echt met de voorjaarsschoonmaak.
Voorjaarsschoonmaak stappenplan
Met een voorjaarsschoonmaak, maak je iedere ruimte van het huis schoon. Daarmee bedoelen we ook alle hoekjes en losse spullen en alles wat er hangt en staat. Dit kun je het beste stapsgewijs aanpakken. Volg de stappen en je zult zien dat het eenvoudiger is dan je misschien vooraf denkt:
1. Voorbereiding
De eerste stap heb je zojuist kunnen lezen. Dat is de voorbereiding op de schoonmaakdag. Inventariseer eerst wat je al in huis hebt. Het is handig om alles al in huis te hebben voordat je begint.
2. Opruimen en orde scheppen
Daarna kun je beginnen met opruimen en orde scheppen. Wat weg kan doe je gelijk in een vuilniszak of doos die je vervolgens buiten de ruimte plaatst. Het gaat hier om grote dingen. Het heeft voor nu geen zin om alle laatjes of kastjes uit te mesten. Dit kun je het beste op een ander moment doen. Lees hier bijvoorbeeld tips hoe je je huis netjes en opgeruimd houdt.
3. Van boven naar beneden
Begin met stof weghalen. Pak bijvoorbeeld een ragebol om spinnenrag weg te halen. Maak het plafond stofvrij en maak de lampen schoon. Zo werk je langzaam naar beneden. Zeem het raam of de ramen en neem de deuren af met een vochtige doek. Tot slot kun je de vloer stofzuigen en indien mogelijk dweilen.
4. De keuken schoonmaken
Met een sopje samen met een ontvetter kun je het beste je keuken schoonmaken. Neem de keukenkastjes af en het aanrechtblad. Daarnaast moet je ook het fornuis en de afzuigkap schoonmaken. Tot slot maak je stap voor stap de verschillende keukenapparaten schoon. Je kunt het volgende doen:
Magnetron. Zet een bak water met een paar schijfjes citroen 4-5 minuten in de magnetron op de hoogste stand. De stoom zorgt voor het losweken van vuil. Het enige wat je nog hoeft te doen is met een vochtige doek de magnetron van binnen afnemen.
Waterkoker. De binnenkant kan flink verkalken. De oplossing is een flinke scheut azijn vermengd met water. Zet de waterkoker aan en het kalk lost op. Is nog niet alles in 1x opgelost? Herhaal het riedeltje dan nog eens. Spoel vervolgens de waterkoker een paar keer om, zodat de zure azijnsmaak ook verdwijnt. De buitenkant kun je afnemen met een vezeldoekje en een drupje afwasmiddel.
Koffiezetapparaat. Heb je een luxe koffiezetapparaat of espressomachine? Dan is de kans groot dat er speciaal ontkalkingsmiddel voor je apparaat bestaat. Deze kun je dan het beste gebruiken. Heb je een ‘simpel’ koffiezetapparaat, dan kun je net als bij de waterkoker het waterreservoir vullen met een scheut azijn aangevuld met water.
Oven. Maak een dik papje van 2 eetlepels baking soda en 2 eetlepels water. Smeer dit op de binnenkant van de oven, behalve op de verwarmingselementen. Na een half uurtje intrekken kun je het afnemen met een doekje. Eventueel hardnekkig vuil kun je boenen met een schuursponsje.
Koelkast. Haal alles uit de koelkast en gooi de bedorven inhoud of waar waarvan de houdbaarheidsdatum (ruim) is overschreden weg. Maak een sopje van water en azijn (50/50) en neem de binnenkant inclusief laden en planken af met een microvezeldoekje.
5. De badkamer schoonmaken
Haal eerst alle losse items uit de badkamer. Denk aan shampooflessen, tandenborstels, handdoeken en een badmat. Zo kun je in één keer met de schoonmaak beginnen. Nu is het tijd om de kalk aan te pakken. Spray met een antikalkmiddel overal waar kalk te vinden is. Sla de tegeltjes, douchekop, kranen en wc pot niet over. Laat dit minimaal een half uur intrekken, voordat je het afspoelt met water.
Maak een sopje met water en allesreiniger. Ga met een doekje langs alles wat je tegenkomt in de badkamer. Tegels, planken, toiletrolhouder, etc. Zo is je badkamer binnen no time blinkend schoon.
6. Kamers schoonmaken
Bij de kamers, zoals de woonkamer, slaapkamer en werkkamer, kun je de normale schoonmaakklusjes uitvoeren. Stoffen, ramen zemen, dweilen en stofzuigen. Maar er zijn ook nog andere klusjes die je voor de voorjaarsschoonmaak kunt doen.
Woonkamer. Haal alle banken en kasten van hun plek en maak alles stofvrij. Neem de TV, radio en eventueel andere electronica af met een minimaal vochtige doek.
Slaapkamer. Als het voorjaar aanbreekt, is het ook weer tijd om de kledingkast uit te mesten. De winterkleding kan er uit en ook de dikke dekbedden en plaids mogen naar zolder. Voor het opfrissen van je bed, kun je een lading baking soda over je matras strooien. Laat het een dagje intrekken en zuig het aan het einde van de dag op met de stofzuiger.
Kinderkamer. De kinderkamer kan soms ongemerkt een dikke rommel worden. Tijd om dit op te ruimen en schoon te maken. Mest ook hier de kledingkasten uit. Winterkleding er uit, voorjaarskleding er in. Neem alles af met een sopje met allesreiniger. Haal al het speelgoed uit de kasten en maak het speelgoed schoon. Lees hier tips voor het schoonmaken van speelgoed. Van LEGO tot knuffels en van houten treinen tot puzzels.
Werkkamer. Ruim je administratie op. Niets is namelijk zo vervelend als stapels papieren. Neem ook hier de electronische apparaten af met een minimaal vochtige doek.
7. Wassen & stomen
Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed moment om stoffen items te wassen of te stomen. Haal bijvoorbeeld de gordijnen van de rails en was ze in de wasmachine. Tip: doe ze in een kussensloop en bind deze vast met een elastiek voordat je de wasmachine aanzet. Dan kreukelen ze minder. Is de wasmachine klaar? Hang ze dan gelijk nat op.
Andere items die je kunt wassen of stomen zijn: kussens, badmatjes, plaids, dekens, etc. Bekijk goed of de wasvoorschriften in de labels staan. Niet alles kan namelijk in de wasmachine. Met een speciale reiniger kun je ook zelf aan de slag om bijvoorbeeld je bank, kussens of vloerkleed schoon te krijgen.
Wat zijn de vier gouden regels met schoonmaken
Er zijn vier gouden regels met het schoonmaken. We hebben ze hierboven al een klein beetje benoemd:
- De eerste regel is dat je iedere ruimte van het huis van boven naar beneden poetst.
- De tweede is dat je alle benodigde schoonmaakmiddelen bij je in de buurt houdt. Gebruik een plastic bak, emmer of een tas. Zorg ervoor dat je niet tijdens het schoonmaken een ander schoonmaakmiddel moet gaan zoeken.
- Regel drie is dat je ervoor moet zorgen dat je ook zelf goed beschermd bent. Gebruik je agressievere schoonmaakmiddelen? Doe altijd een raam open en zorg voor frisse lucht. Draag als het even kan, ook beschermende handschoenen.
- Tot slot regel vier. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van poetsmiddelen die je gaat gebruiken. Let goed op als je twee schoonmaakproducten door elkaar wil gaan gebruiken. Sommige middelen kunnen echt niet samen, er kan daardoor een chemisch reactie of damp ontstaan.
Voorjaarsschoonmaak schema
Als je dit voorjaarsschoonmaak stappenplan volgt, ben je al een heel eind op weg naar een blinkend, schoon en fris huis. Voor meer schoonmaaktips en huishoudtips kun je op onze speciale schoonmaak pagina kijken. Heel veel succes met de schoonmaak en we wensen je een schoon huis 😉